Прочитај ми чланак

КО СТОЈИ ИЗА ФИРМЕ која је отела стотине хектара ратарима?!

0

Пољопривредници у Панчеву остали су ускраћени за најмање хиљаду хектара државног земљишта јер је толико, уместо њима, дато предузећу “Стари Тамиш” А.Д, које је – кршећи закон – градској комисији доставило нетачне податке о површинама које има у власништву. “Стари Тамиш” део је система “Алмеx” у већинском власништву Мирослава Алексе који, према сазнањима ВОИЦЕ-а, обрађује укупно 18.000 хектара, што га сврстава међу четири највећа земљопоседника у Србији.

Пријављујући нетачне површине, “Стари Тамиш”, то јест “Алмеx”, оштетио је и пољопривреднике који су остали без државних ораница, али и градски, покрајински и републички буџет јер ће за закуп хектара који му заправо и не припадају платити мање него што би платили панчевачки ратари. Наиме, те оранице “Стари Тамиш” добио је по праву пречег закупа по основу сточног фонда, односно условног грла и инфраструктуре коју има на њивама.

По Закону о пољопривредном земљишту, при закупу земље сточари и они који на парцелама имају инфраструктуру (системе за наводњавање, рибњаке, вишегодишње засаде…) не морају да лицитирају као ратари и не надмећу се, већ плаћају одређену цену – 206 евра по хектару. Истовремено, Град Панчево је почетком септембра одредио да просечна цена закупа у овој години износи 282,23 евра по хектару или 33.341 динара.

Притом, почетна цена на лицитацији за земљиште прве класе износи 348,43 евра. Иначе, лане су најскупље лицитације на подручју овог града ишле и до 74.350 динара, колико су за поједине парцеле давали ратари у Долову.

Како ВОИЦЕ сазнаје, “Стари Тамиш” је градској комисији за издавање државних њива пријавио да у власништву има свега око 45 хектара, а код повезаних лица још око 308 хектара. Површина на коју му је дато право пречег закупа по основу сточарства на територији Панчева је 2.811 хектара. Уз њиве које је добио по праву пречег закупа на основу инфраструктуре, а то је 515 хектара, припало му је укупно 3.326 хектара.

Међутим, према подацима којима располажемо, у Служби за катастар непокретности Панчево води се да А.Д. Стари Тамиш има у власништву 1.181 хектара, са укупним катастарским приходом 220.697 динара, а не 45 хектара, колико је пријавио. Од укупних површина које се као власништво овог предузећа воде у катастру, обрадиво је 1.144 хектара. И у Годишњем извештају јавног друштва, предузеће “Стари Тамиш” сам наводи да поседује 1.199, а Граду пријављује тек око 45 хектара.

Кад пријавиш мање, од државе добијеш више хектара

“Стари Тамиш” је пријавио мање ораница него што заправо поседује зато што се код доделе државних њива сточарима по праву пречег закупа хектари умањују за онолико колико се има у власништву и код повезаних лица. Дакле, ако као сточар пријави мање своје земље, од државе у аренду добија више.

Укупна површина пољопривредног земљишта која припада правном или физичком лицу коме је утврђено да има право пречег закупа умањује се за површину пољопривредног земљишта коју има у свом власништву и у власништву њему повезаних лица, као и за површину од пољопривредног земљишта коју већ има у закупу по основу уговора закљученог са Министарством и са другим лицима, наводи се у Закону о пољопривредним земљишту.

Уз ову одредбу закона, “Стари Тамиш” прекршио је и Правилник о условима и поступку давања у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини, у којем се наводи да се право пречег закупа по основу сточарства остварује, између осталог, под условом да се да изјава под кривичном, прекршајном и материјалном одговорношћу да је подносилац доставио све доказе који су предвиђени јавним позивом. Та изјава садржи и податке о томе колику површину пољопривредног земљишта подносилац пријаве поседује у свом власништву на територији локалне самоуправе од које тражи њиве, као и списак повезаних лица и површину пољопривредног земљишта коју она поседују у власништву на тој територији.

Пољопривредници траже да се стопира лицитација

“Оваквих случајева је на територији Панчева још. Има појединаца, пољопривредника, који су такође пријавили мање површине да би по основу права пречег закупа сточарима добили више хектара. Само због ‚Алмеxа‘ нама је на располагању око хиљаду хектара мање. Тражимо од Града да обустави лицитацију“, кажу за ВОИЦЕ у Удружењу пољопривредних произвођача “Панчевац”, које је чланица Националне асоцијације пољопривредника Србије.

Незадовољни пољопривредници окупљени у овом удружењу оцењују да су “Стари Тамиш” и остали који су давали неистините податке кршили закон, али да је питање и да ли су у катастру заведене све површине које обрађују те фирме и пољопривредници.

„Свакако, пропуст је и Комисије за израду предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Панчево. Иначе нису транспарентни подаци о закупу, пољопривредници немају увида у то ко је све добијао државне њиве, а овим пропустом Комисије која је израдила програм, а који је одобрило Министарство пољопривреде, односно Управе за пољопривредно земљиште намерно или ненамерно прекршен је закон. Локални челници обећали су да ће се позабавити овим проблемом, а ми смо покренули поступке пред надлежним органима“, кажу у “Панчевцу”.

Додају да су тражили реакцију Министарства, локалне самоуправе, надлежних инспекцијских служби на спорне одлуке и поновно утврђивање свих чињеница – повезаних лица, уговора о закупу, власништву, броју условних грла, разрешењу стварне обрадиве количине земљишта у државној својини, пошто се на лицитацијама приказују разне парцеле које не могу да се обрађују или да се уђе у њихов посед, како би се утврдило стварно стање и испоштовао Закон о пољопривредном земљишту.

У “Панчевцу” наводе да је у Министарству пољопривреде речено да локална самоуправа прибавља уверење из јавне евиденције непокретности којим се доказује укупна површина пољопривредног земљишта које подносилац има у власништву на тој територији, као и она за повезана лица. Министарство поседује уверења чији се подаци слажу са Годишњим програмом заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у Панчеву за 2018. У њима се наводи да “Стари Тамиш” у власништву има 45 хектара, а повезано лице “Алмеx” 308 хектара.

Министар најавио праведнији закон али ништа од тога

Примећује се у многим војвођанским местима да број сточара и грла расте у последње време, али не заправо већ – у папирима. Наиме, лањска измена правилника омогућила је пољопривредницима да број грла доказују и фактурама о куповини, односно продаји. На основу ових фактура порасла су у папирима стада код појединих сточара, који су на основу тога имали право на закуп више државног земљишта него пре измене правилника.

Наиме, од величине сточног фонда зависи и број хектара које ће сточари по праву пречег добити у закуп у својој, па и другој катастарској општини. Хектар се даје по условном грлу, а то је 500 килограма, што се односи на уматичена грла, док се за неуматичена добија мање земље. Такође, постоји коефицијент с којим се множи број условних грла, па се сточарима одузима земљиште које је у власништву или припада повезаним лицима… На могућност да су након промене правила по којима се рачуна колико земљишта у закуп могу да добију сточари на основу права пречег отворене прилике за махинације указивале су поједине стручне пољопривредне службе, јер су такве неправилности уочиле на терену. Уочиле су и проблем издавања у подзакуп њива добијених по праву пречег по цени која је и до два пута виша од закупа који се плаћа држави, а то је један од разлога зашто сточари пријављују више грла како би добили више хектара. Такође, примећено је и да се формирају ћерке фирме на које се преноси само сточарство и по том основу се траже хектари.

На сајту Града Панчева не може се видети колико је „Стари Тамиш“ пријавио условних грла.

Углавном, и Министарство пољопривреде је увидело да се при издавању државних њива јављају махинације па је у више наврата министар Бранислав Недимовић најављивао измене Закона о пољопривредном земљишту, али до тога још није дошло.

У друштву са Ал Дахром, Матијевићем, Костићем

“Алмеx”, према информацијама ВОИЦЕ-а, обрађује и у власништву има око 18.000 хектара земљишта и трећи је највећи газда ораница у Србији, ако се узме у обзир и оно што има у власништву и што изнајмљује. Петар Матијевић у власништву и закупу има највише – 30.000 хектара, следи Миодраг Костић, чија МК група изнајмљује и газдује са око 25.000 хектара. Ал Дахра из Ирига купила је недавно близу 17.000 хектара земљишта ПКБ-а па је, ако се гледа само власништво, одмах после “Матијевића”.

Имање “Стари Тамиш” је највеће пољопривредно газдинство у систему “Алмеx”, наводи се на сајту компаније. Простире се на 1.100 хектара. Имање је основано као пољопривредно добро средином прошлог века, а “Алмеx” постаје власник 2009. године. На “Старом Тамишу” налази се фарма крава са око 2.500 говеда, холштајн-фризијске и сименталске расе, а припада му и фарма свиња “Надел” са 18.000 грла и 1.300 приплодних крмача.

Град расписује конкурсе тако да их паори не виде

У Панчеву, у издавању државних њива доста је нелогичности – на лицитације иде и земљиште у власниству Републике Србије на коме већ постоје имаоци права, то јест различита правна и физичка лица. Махом се ради о градском грађевинском земљишту – баштама и окућницама или ораницама где није било конверзије. Драстичан пример је земљиште где су вишедеценијски огледи Института Тамиш Панчево, индустријски и војни објекти, новоотворени окружни затвор у Панчеву…

Да Град Панчево расписује конкурсе за издавање државног пољопривредног земљишта нетранспарентно и по нејасним процедурама говори и последњи оглас за лицитацију у првом кругу за 2018. годину. Оглас је, како се наводи на званичној интернетској презентацији града, објављен 14. септембра ове године, међутим тек када се та страница отвори, може се видети да су 19. октобра 2018. додата нова обавештења. У оглас од 14. септембра јуче је убачено обавештење да се у три места издају државне њиве у закуп на 20 година.

Та јавна надметања, наводи се у огласу, опередељена су за системе за наводњавање. У Старчеву се даје 172 хектара, у Долову 34, а у Панчеву 118 хектара. Уз низ услова које би закупци ових парцела требало да испуне је и елаборат за систем за наводњавање, а рок за подношење документације је 30. октобар па се поставља питање како пољопривредници могу да прикупе све што им је потребно у тако кратком периоду. Под условом да чују за оглас јер га већина вероватно на званичном сајту града неће видети.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!