Прочитај ми чланак

УЛИЧНИ ПРОТЕСТИ: Хрвати поручили да неће да чекају пензију до 67. године

0

У Хрватској су синдикати изашли на загребачке улице. Проблеми слични као и у Србији – пензиона реформа предвиђа одлазак у пензију у 67 години, што се тамошњим радницима чини недостижном границом, преноси Н1.

Како наводе, хиљаде демонстраната различитх струка гласно су и бројним транспарентима показали шта мисле о пензијској реформи. Учесници протеста на Европском тргу у Загребу објаснили су за ТВ Н1 разлоге свог незадовољства:

“Немила крађа радног народа и ово никаквог смисла нема и да би се дословно читава Хрватска, радила или не радила, против овакве неправде требала дигнути.”

“Медицинске сестре не могу 365 дана, 24 сата дневно, уопће доживјети те године.”

Демонстранти траже повратак старосне границе за одлазак у пуну старосну пензију на 65 година, неподизање старосне границе за дугогодишње осигуранике и ублажавање пенализације за превремено пензионисање.

Крешимир Север из Независног хрватског синдиката поручује – ако се захтеви не испуне иде се на референдум.

“Морам рећи да ми већ темељно радимо на припремама прикупљања потписа, већ смо три пута успели да прикупимо потписе, и разбили три иницјативе које су предлагали владајући с једне и друге стране, сасвим је јасно да ће ћемо без проблема и поново прикупити потписе и колико год се неко трудио, онда ће морати да се одржи референдум и онда ћемо референдумом нешто зацементирати”, казао је он, наводи Н1.

Министар рада и пензијског система Марко Павић након протеста својим порукама, како сам каже, жели да умири грађане.

“Већина хрватских грађана ће и даље ићи у пензију између 60 и 65 година, а само они који не могу да оставире 41 годину стажа ићи ће са 67 година у пензију”, поручио је Павић.

На протест су стигли и чланови опозиције међу којима и лидер СДП-а Давор Бернардић који поручује како влада овом реформом од пензионера ствара нове социјалне случајеве.

 

“Нужно је треће усклађење пензија, нужно је повећати пензије како би вратили елементарно људско достојанство људима који живе с најмањим пензијама, нужно је стимулисати одлазак у пензију с пуним радним стажом, а не пенализирати га”, казао је Бернардић.

Синдикати поручују да је данашњи протест тек први у низу, а Влада очекује како ће оваква пензијска реформа на снагу ступити 1. јануара.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!