Прочитај ми чланак

СОБРАЊЕ ПОТВРДИЛО УСТАВНЕ ПРОМЕНЕ, Македонија мења име

0

Укупно 80 посланика Собрања гласало је за уставне промене, после којих ће Македонија променити име у „Република Северна Македонија“. Нико није гласао против промена.

Гласање је уследило после вишечасовног убеђивања посланика ВМРО-ДПМНЕ да одступе од ставова те странке и подрже уставне промене, којима се Македонији отварају врата евроинтеграција, преноси РТС.

© Sputnik / Алексей Витвицкий

Посланици опозиције у више су наврата током дана оптуживали владајућу коалицију да је покушала да потплати или застраши посланике из редова ВМРО-ДПМНЕ.

Исте оптужбе стизале су из редова владајућих странака, чији су представници оптуживали ВМРО-ДПМНЕ да прети својим посланицима.

Обе стране су затражиле истрагу о догађајима који су претходили гласању.

Суштински, једину непознаницу пред почетак седнице представљају спекулације да је премијер Зоран Заев успео да убеди деветоро посланика опозиционог ВМРО-ДПМНЕ да гласају за промене устава, упркос јасном ставу партије да од тога неће бити ништа.

На седницу су дошли и посланици ВМРО-ДПМНЕ, који су недавно пуштени из кућног притвора.

Седница је првобитно била заказана за подне.

У Собрању је као на сточној пијаци“, написао је раније данас посланик Демократске партије Срба Иван Стоиљковић на Фејсбуку.

Под насловима „Дан де у Собрању“ и „Драма у парламенту“, медији су током дана извештавали да је готово извесно да странке на власти нису успеле да намакну двотрећинску већину колико им је потребно за усвајање уставних промена. Одлука је зато изненађење за многе.

Према том споразуму, који су у јулу потписали Атина и Скопље, Македонија би требало да промени име у „Република Северна Македонија“.

На конференцији за новинаре у парламенту, посланик Антонио Милошоски заједно са осталим посланицима ВМРО-ДПМНЕ рекао да ће они гласати у складу са вољом народа израженом на недавно одржаном референдуму који није успео, јер на њега није изашао довољан број гађана.

Упитан да ли је тачно да ће седам посланика њихове странке гласати за уставне промене, Милошоски није директно одговорио, али је рекао да Џафери без одлагања стави предлог уставних амандмана на гласања како би се видело да ли власт има двотрећинску већину.

„Предлог уставних амандмана треба ставити на гласање и тада ће се видети да ли је воља народа већа од притисака на законодавца“, рекао је Милошоски.

Он такође није одговорио на питање „зашто и остали посланици“ ВМРО-ДПМНЕ не присуствују конференцији за новинаре.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!