Прочитај ми чланак

ПАЛМЕР О „КОСОВСКОМ ЧВОРУ“ САД немају „пожељан исход“ када је реч о Косову

0

Вашингтон поздравља преговоре између Београда и Приштине. Решење се не може наметнути споља, а ми позивамо обе стране да успоставе прави баланс и постигну споразум на обострану корист, каже заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер.

Он је данас на Београдском безнедносном форуму говорио и о косовском проблему, али и о односима у региону.

FOTO: YOUTUBE

Како је казао, САД немају пожељан исход када је реч о дијалогу Београда и Приштине.

– Трудимо се да обе стране охрабримо да иду напред и створе трајно, одрживо решење – навео је он.

Време је, каже, за компромис и флексибилност.

– Решење мора бити добитничко јер ако то буде однос добитник-губитник, онда неће бити споразума. Не подржавамо ниједну специфичну формулу, нити има бланко чека кад је реч о подршци САД. Апелујем на Србију и Косово да искористе историјску прилику – рекао је званичник Стејт департмента.

Он је навео да замрзнути конфликти могу да имају последице и да могу да нанесу штету стабилности региона.

– Разумем забринутост дела међународне заједнице да би евентуална размена територија као део споразума Београда и Приштине, имала последице по регион али и шире, али брине и могућност да споразума уопште не буде, јер и замрзнути конфликт такође може да има лоше поседице по стабилност региона. Питање је како избалансирати те ризике – рекао је Палмер на Београдском безбедносном форуму.

На питање из публике како ће САД превазићи „евроатлантски процеп“, имајући у виду да се Немачка снажно противи идејама о корекцији граница, он наводи да је важно рећи да САД не дају предност ниједном исходу, не пропагирају неко конкретно решење, нису део преговора и не „гурају“ идеје.

– Треба постићи решење које би било одрживо, и прихваћено у јавности обе стране. Када је реч о евентуалним специфичностима споразума, нисмо још видели план, све док нема конкретног споразума тешко је причати апстрактно. Желимо да видимо како споразум изгледа, а потом бисмо размотрили све специфичности и ризике и са партнерима, како би споразум могле да подрже саме стране, за који бисмо могли да се заложимо и иза којег би други могли да стану – закључио је он.

Казао је и да Америка подржавају дијалог, и да поздравља интензивирање напора у последњих неколико месеци као би се дошло до споразума.

– САД снажно подржавају стабилан, просепритетан регион интегрисан у евроатлантске организације – навео је он.

У свом годвору, Палмер се осврнуо и на земље у региону, истакавши да САД деценијама уназад подржавају Западни Балкан како би земље постале стабилне, са ангажованим грађанима.

– САД желе просперитетан Западни Балкан. Сви би требало да раде заједно на оним стварима које отежавају реформе у региону. Снажнији Западни Балкан значи јачу Европу и јаче трансатлантско партнерство – рекао је амерички званичник.

Он се осврнуо и на сваку земљу посебно па је тако, говорећи о Македонији, рекао да не постији „план Б“ за Преспански договор.

– Нец́е бити новог договора, ако парламент Македоније не примени овај историјски споразум – навео је он, алудирајући на договор око имена између Македоније и Грчке.

Такође, казао је да се нада ће у будућности бити могуће пожелети добродошлицу Македонији у НАТО.

Говорећи о Босни и Херцеговини, рекао је да САД имају „јак став“ према свакоме ко покушава да угрози споразум из Дејтона. Такође, казао је и да да је фокус Америке на помоц́и босанским институцијама како би се осигурало да се реформе одвијају. Реккао је и да млади људи и професионалци напуштају БиХ због корумпираних политичара.

Када је реч о Црној Гори, казао је да је њено приступање НАТО доказ да онај ко жели, може да прође „кроз отворена врата“, али је истакао и да ће званична Подгорица морати више да се позабави владавином права и слободом медија.

Палмер је имао поруку и за Хрватску.

– Позивамо Хрватску да ради са својим суседима, како би подстакла регионалну сигурност – навео је он.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!