Прочитај ми чланак

МЕСИЋ: Кроз независност Косова употпуњена архитектура Европе

0

Архитектура Европе је кроз независност Косова употпуњена, изјавио је бивши хрватски председник Стјепан Месић у интервјуу за бечки дневник „Стандард“.

Он је поновио да би промена граница сада, као што је предложено у вези са решавањем косовског питања, водила у нове катастрофе и рат, преноси Танјуг.

© AP Photo/ Visar Kryeziu

„Сви агресори у историји Европе су увек започињали ратове како би наводно одбранили своју националну мањину. То је увек био изговор, а циљ је увек био освајање територија. Европа може да успе само ако се рат као политичко средство искључи, јер више не постоји мотив заштите сопствене националне мањине. Један Француз може на обе стране границе са Немачком да живи и то захваљујући истим законским правилима, у чијој изради су сви учествовали. У првој линији Европа мора да остане уједињена. Ако отварамо границе онда и Албанцу може да буде свеједно на којој страни границе живи и Србину исто тако, као што је то случај са Французима или Немцима“, рекао је Месић.

На констатацију да Француска, Мађарска и делимично америчка администрација подржавају идеју о размени територија по питању Косова, Месић сматра да „нити Америка, а ни Француска не схватају шта би значило када би дошло до промене граница“.

„Било би као када се распада један дворац. Свет то не сме да прихвати“, рекао је Месић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!