Прочитај ми чланак

ГРЕШКА У КВИЗУ “СЛАГАЛИЦА”?: Ево због чега бруји цела Србија

0

Права граматичка полемика повела са у четвртак на друштвеним мрежама када је у популарном ТВ квизу "Слагалица" постављено питање "Киме се жени Шамика, лик из романа Јакова Игањтовића"

Да је питање било допуњено именом романа „Вечити младожења“, такмичари би можда и имали наговештај одговора. Но како се нико није јавио, комјутер је то учинио за њих, те се на екрану исписала реч – „никим“.

Спорно питање погледајте на 13.08 минуту.

Како никим, ваљда ни са ким? – побунили су се корисници друштвених мрежа и одмах почели да се жале како су правопис и граматика српског језика заборављени на РТС-у, те да откако нема Милке Цанић више ништа није исто.

Ипак, испоставило се да је овај одговор, колико год то чудно звучало, тачан.

– И питање је било исправно постављено и исправан одговор је дат. Каже се „киме се неко жени“, а не „са киме се неко жени“. Сходно томе, овде није било грешке – објаснила је

Јелена Стошић, асистенкиња на Катедри за српски језик Филозофског факултета у Нишу.И пре тога са њом су се сложили млади филолози на друштвеним мрежама и додали да неправилне конструкције „са никим“ и „нисаким“, на којима ђаци често греше све док не науче да се пише „ни са ким“, са овим одговором заправо немају везе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!