Прочитај ми чланак

СВЕТОГРЂЕ Кијевски патријархат на икони св. Ђорђа уместо аждаје ставио руског орла

0

Патријарх канонски непризнате Украјинске првославне цркве, познатије и као Кијевски патријархат, Филарет, недавно је освештао икону Светог Ђорђа у Кременецу.

Приликом посете врха Кијевског патријархата Тернопољској области, која се налази на западу Украјине, патријарх Филарет освештао је нову икону у цркви у Кременецу. Међутим, икона Светог Ђорђа која је овом приликом освештана знатно се разликује од оних које красе друге цркве.

Наиме, на овој икони Свети Ђорђе, уместо аждаје, убија двоглавог орла, односно симбол Русије, док се у позадини види велики број људи који представљају демонстранте са Мајдана и украјинске војнике. Иронично, управо се Свети Ђорђе налази на грбу Руске федерације.

– Без украјинске цркве која је независна од Москве, наша земља не би имала јаку духовну основу. Због постојања Украјинске православне цркве Кијевског Патријархата и других хришћанских, патриотских цркава данас имамо независну државу. А ако имамо само Украјинску православну цркву, Русија неће имати приступ Украјини. И онда ће се наша држава успоставити, ојачати и бити ће опоравак мира на истоку Украјине – рекао је патријарх Филарет после освећења ове необичне иконе.

После објављивања фотографија из храма Кременецу дошло је до неслагања око примерености такве иконографије. Док једни не виде ништа спорно у оваквом представљању Светог Ђорђа, други у томе виде светогрђе.