Прочитај ми чланак

НОЛЕ И РАФА ПОД ПРИТИСКОМ: Егзибициони меч у Саудијској Арабији под знаком питања

0

Због недавног нестанка и могућег убиства новинара Џамала Кашогија неизвестан је сусрет великих ривала у Џеди

Новак Ђоковић и Рафаел Надал су под притиском да откажу егзибицију која би требало да се одржи у децембру у Саудијској Арабији. 

Новак и Рафа су планирали да одмере снаге на сусрету у Џеди, али све су јачи притисци на њих да се повуку због познатог случаја нестанка и могућег убиства новинара Џамала Кашогија.

Организација Амнести Интернешнал је позвала оба тенисера да због своје глобалне популарности скрену пажњу на ужасно стање по питању људских права у Саудијској Арабији. 

Надал и Ђоковић би према одређеним информацијама требали да добију по милион долара за појављивање на егзибицији и многи верују да је организација спортских догађаја у последње време у ствари вешт план власти у Саудијској Арабији да поправе лош имиџ.

Бразил и Аргентина су играли пријатељску утакмицу у уторак у Џеди, а за јануар је планирано да Јувентус и Милан тамо одиграју меч Суперкупа Италије.

Такође, тамо ће бити организован и један велики голф турнир. Ипак, постоје озбиљне најаве да до тог такмичења неће доћи, пошто су организатори поручили да „помно прате ситуацију“.

Верује се да би и спектакл у америчком рвању могао бити отказан, док се неколико великих светских бизнисмена повукло ових дана са велике бизнис конференције у Ријаду.

– Није на нама да одређујемо које земље би требало да организују спортске догађаје, а које не. Исто тако, јасно је да је организација таквих догађаја покушај маскирања стварне ситуације. Чак и пре екстремног случаја са новинаром Џамалом Кашогијем имали смо изузетно лоше стање људских права и спортисти би морали да схвате да би њихово учешће у свему могло да служи само томе да поправља имиџ властима – изјавио је за „Тајмс“ Алан Хогарт из британског огранка Амнести интернешнала.

Он се конкретно осврнуо и на најављени меч Надала и Ђоковића.

– На Надалу и Ђоковићу је да одлуче где ће играти своје егзибиционе мечеве, али ако већ иду у Џеду волели бисмо да искористе своју популарност да скрену пажњу на угрожавање људских права. Макар један твит о храбрим борцима за људска права у тој земљи био би довољан за почетак – закључио је Хогарт.

Ђоковић у четвртак игра егзибициони меч у Прагу од 18.30 са бившим тренером Радеком Шћепанеком. 

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!