Прочитај ми чланак

АЛБАНЦИ И БОШЊАЦИ ТРАЖЕ да се из уџбеника избаце Његош и Киш

0

Владама и министарствима културе, образовања и просвете на простору бивше СФРЈ, упућен је апел за изузеће „Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша и „Пешчаник“ Данила Киша, преноси РТЦГ.

Апел су упутила друштва „Правда“ из БиХ, КСПД „Санџак“ у Словенији, Бошњачко-америчка национална асоцијација, Конгрес Бошњака Северне Америке, Институт за истраживање геноцида Канада.

Изузеће Његоша и Киша из образовног система траже због, како наводе, „садржаја мржње према исламу, муслиманима, Бошњацима и Албанцима“.

„Садржаји поменутих књига подстучу Србе и Црногорце на ратове, злочине, крвопролиће, истребљење и геноцид над муслиманима на балканском полуотоку“, наводи се у апелу.

У Министарству просвете одговорили су да не планирају да мењају постојећи план и програм.

“Црна Гора је мултикултурална и мултиетничка земља која се поноси управо својим различитостима, а чијем развоју наставни план и програм до сад није био препрека, већ напротив”, саопштила је за Дан портпаролка тог ресора Милица Лекић.

Апел је упућен и бошњачким институцијама: Бошњачкој академији наука и умјетности (БАНУ), КЗБ Препород, Већу Конгреса бошњачких интелектуалаца, Бошњачком националном већу у Црној Гори и Бошњачком националном већу у Србији, Матици бошњачка, Бошњачкој културној заједници.

У образложењу наведене иницијативе наводи се да је “садржај наведених књига годинама био научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!