Прочитај ми чланак

ЗБОГ РАСКОЛА Срби неће моћи на Хиландар?

0

Будући да су СПЦ и РПЦ јединствене у ставовима у односу на Васељенску патријаршију, постоји могућност да се последице раскола ускоро осете и у СПЦ. Наиме, реагујући на потез Цариграда, који је погазио све каноне, Синод Руске православне цркве (РПЦ) одлучио је да прекине односе с Васељенском патријаршијом. То значи да руски свештеници неће моћи да саслужују у заједничким литургијама са свештенством Цариградске патријаршије, а верници неће моћи да се причешћују у црквама на Светој гори атоској. Реч је о административној територији Васељенске патријаршије, објаснио је портпарол руског патријарха Кирила, Александар Волков. Тако ће бити све док је на снази одлука Цариградске патријаршије супротна канону.

То је управо оно због чега се ми међу собом зовемо православни хришћани, то је наша заједничка одлика и та могућност да будемо јединствени утврђена је светим канонима наше вере – изјавио је пре неколико дана за Спутњик изасланик патријарха московског и целе Русије Кирила.

У случају да неки део православља окрене леђа овим канонима, баш тај део би требало да буде јасно означен и њима отворено ваља рећи: „Браћо, чините грешку. На тај начин молите се са расколницима, са онима који су свесно довели до тог раскола и црква сматра да је то апсолутно недопустив страшни грех“, истакао је Волков. Зато су, каже он, свештеници константинопољске патријаршије анатемисани и зато је немогуће са њима наставити заједничке молитве.