Прочитај ми чланак

СРБИ УМИРУЋА НАЦИЈА: Пут на Запад без повратка

0

Организација "Србија 21" током лета ове године спровела је истраживање Зашто људи желе да оду из Србије и добила застрашујуће резултате.

Због стања у земљи, више од петине становништва жели да се исели на Запад, а међу њима је армија од готово пола милиона младих. Анкета представљена на трибини у Центру Сава показала је и да дијаспора не жели да се врати у матицу.

Анкета у дијаспори спроведена је интернетом у јулу и августу ове године на узорку од 2.149 испитаника. Показало се не само да огромна већина њих не жели да се врати у отаџбину јер у иностранству живи боље него је 90 одсто испитаника рекло да будућност своје деце види у иностранству.

При том, дијаспорци су јасно навели разлоге због којих је живот у иностранству бољи. Наиме, њих 37 одсто истакло је бољи животни стандард, 13 одсто уређену државу, а шест одсто безбедност.

Умирућа нација

Чак 41 одсто дијаспораца изјавило је да не планира уопште да се врати у Србију, док се њих 35 одсто изјаснило да би то могли да учине тек када се пензионишу.

Катастрофални су и резултати анкете грађана који још живе у Србији. Наиме, у анкети спроведеној на узорку од 1.000 испитаника добијен је резултат по ком би се чак 22 одсто тренутног становништва иселило из Србије првом приликом, док 45 одсто размишља о одласку заувек. Трагично је и да из Србије жели да побегне 450.000 људи узраста од 18 до 29 година, који тек треба да створе потомство.

Ти подаци перспективу чине још црњом. У Србији тренутно живи око седам милиона становника, а један од оснивача организације „Србија 21“ Иван Андрић указује да је прошле године забележено 38.800 више умрлих него рођених. При том, нагласио је Андрић, процене говоре да је прошле године Србију напустило 40.000 до 69.000 људи.

Не помаже ни ЕУ

Проблем масовног исељавања људи присутан је у целој Источној Европи.

– Искуства суседа показују да проблем неће нестати уласком Србије у ЕУ, већ да ће се број исељеника само повећати. Да би људи остали, важно је да квалитет живота из Западне Европе успоставимо у нашој земљи – нагласио је Андрић.

Доћи ће други народи

Све ово као да не брине представнике институција. Такоје на истој трибини члан Фискалног савета Србије Владимир Вучковић рекао да у „оптимистичној варијанти види Србију са нешто мање становништва, али као државу отворених граница где ће бити омогућен прилив и одлив људи“.

Он је рекао да пут ка западу омогућава такву перспективу.

– Требало би да се навикнемо да осим миграната у пролазу имамо и људе који долазе у Србију из Азије и Африке. То може и треба да се деси. Све друго може да нас задржи у овом очајању или разочараности у којој се налазимо – рекао је Вучковић који сматра да је за останак у Србији потребно створити позитиван осећај да се ствари у друштву крећу на боље.

Корупција уништила наду

Социјални психолог Јасна Милошевић Поповић као основне разлоге због којих људи не виде будућност у домовини наводи лош животни стандард, корупцију и запослења преко везе.

– Млади би се задржали у Србији да могу да управљају својом каријером и животом – навела је она и подсетила да су 90-их година одлазили пре свега високо образовани, а сада и друге категорије друштва.

Сви би на Запад

Иван Андрић је изнео да само 12 одсто испитаних сматра да је боље у Србији. Од оних који би да се иселе, чак 85 одсто жели у Немачку, Швајцарску, Аустрију, Италију, Америку, а свега два одсто у Русију. Међутим, сви наводе исте разлоге за одлазак у иностранство.

– Низак стандард је разлог одласка за 41 одсто испитаних.

– Боље плаћен посао је основни мотив за 36 одсто оних који желе да оду.

– Лоше стање у земљи навело је девет одсто.

Добра зарада и на истоку

Некадашњи државни секретар Министарства дијаспоре и професор Факултета организационих наука Јован Филиповић каже да су многи студенти у дилеми да ли да оду или остану, а да осећај безнадежности демотивише у процесу образовања.

Он објашњава да уз жељу за бољим стандардом међу младима влада и тренд да се оде из земље.

– У сталном сам контакту са колегама у Хрватској и БиХ који се научно баве дијаспором и миграцијама. Код њих је исти тренд као код нас. Запад је и даље најатрактивније место за живот. Због западног утицаја и пропаганде људи не сагледавају да постоји развијени свет и на Истоку, попут неких арапских земаља, Кине и Јужне Кореје, где се такође добро зарађује. – каже Филиповић и додаје да постоји и нешто што имамо, а развијени свет нема.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!