Прочитај ми чланак

ПРОЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Николић зове Јеремића у опозициони савез

0

Некадашњи председник Србије и Српске напредне странке Томислав Николић покушава да се активира у политици и преузме део чланства и незадовољних функционера СНС, сазнаје незванично “Блиц”.

Како је за наш лист потврдило више извора, Николићеви људи иду по Србији, разговарају првенствено са напредњацима, али и са незадовољним члановима других странака. Причају како би у овом тренутку могли да преузму 20 одсто чланства владајуће Српске напредне странке.

– Николић сматра да је неоправдано скрајнут у СНС, као и да његов син и председник општине Крагујевац Радомир Николић нема у странци позицију која му припада и коју заслужује. Бивши председник је зато почео да окупља људе и прави планове за оснивање своје организације. Уз њега су људи који су му блиски од старта – каже извор “Блица” близак Томиславу Николићу.

Према речима неколико наших саговорника, Тома разговара са напредњацима, али не само са њима, већ и са члановима Социјалистичке партије Србије, Демократске странке, Демократске странке Србије…

– Његови људи обилазе општине у Србији, разговарају са одборницима различитих странака. Причају да само Николић може да смени Вучића, као и да од овакве окупљене опозиције нема ништа. Зато треба направити неку нову организацију која би била алтернатива и таквој опозицији и која би сменила власт кад буде прави тренутак – открива један од наших саговорника.

Николић говори и да је у добрим односима са председником Народне странке Вуком Јеремићем и да би са њим такође могао да победи Вучића.

– Наводно има подршку више од петине чланства СНС-а, а његови сарадници тврде да може да обезбеди и преко потребан новац за функционисање странке. Није рекао како ће тај новац обезбедити, ни ко би финансирао његов амбициозни пројекат – каже други извор “Блица”.

Након одласка са функције председника Републике, Николић је, како су медији писали, тражио да остане да живи у резиденцији у Ужичкој улици, да му се измисли неко ново место и да се не дира његов син Радомир, односно да он остане на челу града Крагујевца.

Тако је и било. Бивши председник са породицом и даље живи у поменутој резиденцији, мимо закона и правила, постављен је на чело Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином, иако није најјасније шта је до сада на том месту конкретно урадио и за шта га грађани плаћају, а његов син је и даље на позицији на којој је био.

Николић је након истека мандата имао намеру да се рекандидује и на позицији шефа државе остане још пет година, али му истраживања јавног мњења нису ишла наруку. Како су све анкете говориле да би само Александар Вучић могао да победи било кога од противкандидата у првом кругу, актуелни председник одлучио је да ће се кандидовати и дао реч Главном одбору СНС који му је једногласно дао подршку.

На седници ГО на којој се гласало о томе, Николић се није појавио. Иако се по наступима у јавности може закључити да је однос двојице некада најближих сарадника коректан, саговорници “Блица” кажу да Николић не може да пређе преко тога што га странка није поново кандидовала.

– Прича како се осећа понижено, да га Вучић избегава и да му се чак ни на телефон не јавља – каже извор “Блица”.

Ништа од сарадње са Вељом и Мирковићем

Пре неколико месеци појавила се информација да би Томислав Николић могао да се удружи са лидером Нове Србије Велимиром Илићем и естрадним менаџером Сашом Мирковићем, али је по изјавама поменутих актера врло брзо било јасно да од те сарадње нема ништа.

Пре 10 година Николић напустио радикале

Томислав Николић је пре десет година поднео оставку на функцију у СРС и тиме отворио простор за стварање СНС која је последњих шест година стожер власти.

Николић се на такав потез одлучио пошто није хтео да послуша директиву посланичког клуба радикала у Скупштини, који је предводио, да се не гласа за ратификацију Споразума о стабилизацији и придруживању између Србије и Европске уније.

“На страначким органима је било договорено да посланици СРС гласају за ССП уколико Влада усвоји амандман радикала на предлог Закона о ратификацији тог споразума. Тај став сам непрекидно износио за говорницом и успео сам да се изборим да Влада прихвати амандман. У четвртак сам дао обећање да ће радикали гласати за ССП. Увече сам, међутим, добио налог да не гласају за, што је била потпуна промена политике – рекао је тада Николић.

Николић је 7. септембра навео да неће вратити мандат и да ће остати посланик, а дан касније је оформио свој посланички клуб. За њим су кренули тадашњи потпредседник Скупштине Божидар Делић, Гојко Радић, Милета Поскурица, Добрислав Прелић, Ото Киш Мартон, Предраг Мијатовић, Јоргованка Табаковић, Мићо Роговић, Вучета Тошковић и Зоран Бабић.

Лидер СРС Војислав Шешељ, који се тада налазио у Хагу, овлашћења је пребацио на Драгана Тодоровића, а покушаји СРС да се Николићу и његовим следбеницима одузму мандати су пали у воду пошто је Николић навео да је “изгубио бланко оставке“, које су потписали сви посланици СРС.

Недељу дана касније Николић је објавио да напушта СРС и да покреће своју политичку опцију, а 14. септембра је објавио да је тадашњи генерални секретар СРС Александар Вучић такође напустио матичну странку.

Михајловић: Свако може да окупља кога хоће

Функционерка Српске напредне странке Зорана Михајловић каже да није чула да бивши председник Србије Томислав Николић окупља незадовољне напредњаке, али додаје да је Србија слободна земља и да свако може да окупља кога хоће.

За напредњаке је, каже, важно да политика коју су прокламовали, дефинисали и што су обећали грађанима на изборима буде и реализовано.

„За мене је то најважније. Да ли ће се појављивати разни бивши, садашњи чланови или неке друге опозиционе странке, које ће на овај начин покушавати да умање тај значај, то је њихова слика“, рекла је она.

Важно је, како каже, да грађани виде како Србија напредује, смањује незапосленост и да долазе нове инвестиције.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!