Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Зашто нисте срушили симбол дивље градње на врху Копаоника

0

Измене и допуне Закона о планирању и изградњи и Закона о озакоњењу бепсравних објеката омогућиће лакше и брже уклањање бесправних објеката и спречити нелегалну градњу.

То је рекла Зорана Михајхловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре образлажући пред посланицима 10 закона из области грађевинарства и саобраћаја чији је циљ да се домаћи прописи ускладе са стандардима ЕУ.

Она је објаснила да Измене закона предвиђају да сви нелегални објекти имају забрану прометовања до доношења коначног решења о озакоњењу или његовог одбијања, што је пре свега усмерено против неодговорних инвеститора који желе да се обогате кршењем закона и избегавањем плаћања грађевинских и комуналних општинских и градских такси. Због њих се уводи ова забрана и неће моћи да тргују нелегалним објектима.

Према новим одредбама Закона о озакоњењу сви објекти у Србији који нису легализовани, јер не испуњавају услове прописане законом моћи ће да се руше одмах након другостепене одлуке, односно на основу коначности, а неће више морати да се чека исход евентуалног управног спора. До сада су сви бесправни градитељи чак и када би би били одбијени у поступку озакоњења покретали спор на Управном суду који би трајао по неколико година, а објекти за то време нису могли да буду рушени. То практично значи да ће моћи да се кренеи са рушењем свих објеката за које су донета решења, којим се одбија или одбацује захтев за озакоњење на основу коначног, а не правоснажног решења, како је то био случај до сада. Држава од сада преузима ризик накнаде штете у случају да Управни суд реши супротно, а по новим одредбама и власник парцеле на којој је изграђен бесправни објекат биће одговоран за нелегалну градњу. Такође, у катастру ће постојати забележба свих станова који су нелегално изграђени и такви станови и објекти неће моћи да се продају, и апеловала на грађане да не купују такве станове који су изграђени на нелегалан начин, а на општине и градове да локалне инспекције раде брже и савесније.

Михајловићева је напоменула да ће бити продужено трајање грађевинске дозволе са две на три године, а локацијски услови са 12 на 24 месеца.

„Имаћемо и допуне Закона о катастру и е План, тако да планска акта више нећемо чекати годинама, што је понекад био случај“, рекла је Михајловићева и додала да се уводе и мале лиценце, поред великих, тако да нико неће моћи да гради без лиценце. Министарка је објаснила да парламент треба да донесе потпуно нови Закон о грађевинским производима који ће први пут регулисати квалитет грађевинских производа и напоменула да су земље у региону одавно то урадиле. Истакла је да се доносе измене и допуне Закона о превозу путника у друмском саобраћају које ће посебно регулисати такси превоз, пошто у Србији има најмање 17.000 таксиста који су саставни део транспортног система сваког града.
Нагласила је да ће сви моћи да се баве такси превозом, али у складу са законом.

„Влада јесте за дигитализацију и за апликације и сервисе попут Кар-го и Јандекс, али тражимо регистрацију“, додала је Михајловићева.

Коментаришући предложени закон Војислав Шешељ, лидер радикала подсетио је да је закон о озакоњењу донет пре три године, али је након тога почела да буја градња и видело се да кривично гоњење скоро да није могуће, па се сада прети рушењем свега.

„Ако сте мислили стриктно да спроведете тај закон пре три године онда сте морали да порушит две куће Томислава Николића на обали Саве у заштићеном појасу, на државној земљи. За тај проблем знате више од шест година и ништа нисте урадили, јер вам је он био шеф партије и шеф државе. Значи он због тога има право да својим личним, телесним излучевинама и излкучевинама своје шире породиве зтагађује директно београдски водовоф“, рекао је Шешељ и упитао која ће се то Влада сада усудиути да крене одједном да руши 100 000 објеката. Он је констатовао да ће бити порушен понеки објекат, вероватно сиротиње, за пример.

Бошко Обрадовић, лидер Двери позвао је министарку Михајловић да наведе један објекат који је ова влада срушила. Питао је да ли су срушени нелегални објекти Муамера Зукорлића у Новом Пазару.

„Ви данас предлажете измене закона , а нисте срушили симбол дивље градње на врху Копаоника“, питао је Обрадовић и додао да градоначелник Чачка гради један спрат више од дозвољеног и да му нико ништа не може.

И Марко Ђуришић, шеф посланичке групе СДС оценио је да би било добро да министарка Михајловић каже колико је објеката за протекле три године и да ли је истина да је завршено само 177. 000 поступака, од укупно два милиона објеката.

Соња Павловић, посланица Клуба самосталних посланика приметила је да се без анализе важећег закона узлази у његову измену, а да је истински ефекат у пракси тај да у Србији више нема истинске архитектуре, нема доследног поланирања, а домаћи извођачи су ангажовани као подизвођачи фантомских фирми у Србији.

Одговарајући на примедбе опозиционих посланика министарка Михајловић је навела да се овим изменама закона о озакоњењу ништа не поништава , да ништа није пуј пике не важи у односу на закон који је претходно донет .

„Овде само стављамо додатне начине, како желимо да обезбедимо да оно што може да се озакони, а да оно што не може да се нађе начин како то да се реши“, рекла је она.

                 ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!