Прочитај ми чланак

НАЈВИШЕ ПОРОДИЦА У СРБ. МЕСЕЧНО ИМА 30.000 ДИН. – 400.000 деце на ивици сиромаштва

0

Око 400.000 деце у Србији је у ризику од сиромаштва, а томе доприносе и трошкови образовања које би требало да буде бесплатно и доступно свој деци, саопштила је Мрежа организација за децу Србије.

Србија је, како се наводи, поводом светског дана борбе против сиромаштва, земља у којој је неједнакост расподеле дохотка висока и у којој највећи број породица има примања око 30.000 динара.

© Depositphotos / Photographee.eu

„Због тога су породице са децом која похађају школу или студирају у већем ризику од сиромаштва и теже могу да задовоље, често и најосновније потребе“, навела је та Мрежа.

Додаје се да је „несразмерно велика ставка у трошковима школовања цена комплета уџбеника од петог до осмог разреда од 15.000 до скоро 20.000 динара“.

Деца, нарочито у млађим узрастима, како се наводи, дословно савијају под теретом школских торби, док се родитељи боре да нађу начин да покрију све трошкове школовања деце, које укључује и одласке на излете, екскурзије, ваннаставне активности, ужину, одећу и обућу.

Мрежа је истакла да је, „узимајући у обзир трошкове за уџбенике, можда време да се размисли о новим, иновативним решењима, куповини једног таблета за сваког ученика који има приступ бази наставних садржаја чиме би се подигла и дигитална писменост“.

„Зато позивамо Владу Србије и Министарство просвете, науке и технолошког развоја да донесу мере које ће укинути трошкове бесплатног школовања и размотре иновативна технолошка решења“, наведено је у саопштењу.