Прочитај ми чланак

АМФИЛОХИЈЕ: Цариградски патријарх разједињује

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је, према његовом мишљењу, одлука васељенског патријарха Вартоломеја о питању украјинског црквеног проблема катастрофална за Цариградску патријаршију, решавање питања о цркви у Украјини и јединство Православне цркве.

„Нас је у Српској православној цркви поразила чињеница да је васељенски патријарх, познавалац канона, донео такву одлуку, која је, без сумње, неканонска“, рекао је митрополит Амфилохије.

Како преноси РТЦГ, он је истакао да таква одлука васељенског патријарха ствара проблем мешања у живот не само Руске православне цркве, већ било које, те истовремено доводи у питање јединство православља, додавши да улога првог међу патријарсима није да разједињује друге, већ да их сједињује.

„Оваквим својим поступцима цариградски патријарх управо разједињује. Он не рјешава ово питање, већ проблем гура све дубље“, рекао је митрополит црногорско-приморски за руски Први канал, преноси Блиц.

Митрополит Амфилохије је појаснио да се васељенски патријарх „у тој одлуци позива, као што се у последње време позивају и други епископи Цариградске патријаршије, на право обраћања помесних цркава Цариградској патријаршији – то је такозвани „Енклитон“.

Митрополит црногорско-приморски појашњава да, када се у некој од помесних цркава појави проблем са неким епископима, те владике имају право да се обрате Цариграду, који тада може да донесе своју одлуку у вези с тим питањем.