Прочитај ми чланак

У ЦЕНТАР – ВЕСНА ПЕШИЋ: Винча и Дубровник су српски, Хрвати краду Србима историју

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, била је издавач и писац издавачке куће „Пешић и синови”, Весна Пешић, жена која је имала храбрости да усред Дубровника слободно каже да је тај далматински град одувек био српски. Тема емисије је била српски идентитет и манипулације у вези историје Срба и српске историјографије.

„Континуитет живота српског идентитета траје хиљадама година, и што је у свему томе битно, јесте, да ми то морамо освестити у нама самима и да са тиме освешћеним и поново пронађеним, а имам утисак да у последњим деценијама губимо оно што јесмо, губећи ко смо, вратимо се себи”, у емисији је устврдила госпођа Пешић, додајући:

„Зато што у данашње време немају свог витеза поред себе, због тога највише пате жене. О томе пишем и у мојој књизи „Итаке”, где постоји једно поглавље са насловом „Зашто је одумро Хектор”. Онај који треба да буде витез, бранитељ и потпора једној жени, својој породици, коначно и свом народу, он некако одумире у овим временима, а то се нажалост дешава и са Србима, јер ми нисмо изузети из те појаве која је глобалног карактера. А оног момента, када изумре Хектор, његову улогу мора да преузме жена, односно мужаствене жене – жене које имају одважност, храброст и самосвесност са вечитом тежњом за слободом – док се мушкарци не освесете и опет не постану витезови”.

Током емисије се још говорило о угроженој мушкости међу Србима, о васпитању, о Дубровнику и историји овог далматинског града, о хрватској крађи српске историје, о бившим Србима, о народима који су српског порекла и где су све кроз историју, а где се данас простирале и простиру српске земље, као и о издавачкој делатности у Србији и српској култури.

Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је главни уредник „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић.

Ако вам се свиђају наше емисије, лајкујте и нашу Фејсбук страницу – Фејсбук – ЦЕНТАР
и претплатите се на наш Јутјуб канал: Јутјуб – ЦЕНТАР

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!