Прочитај ми чланак

СРБИН У ПАКЛУ ЛЕГИЈЕ СТРАНАЦА: Маршираш 120 километара за три дана, и на- 40

0

Александар Павић, некадашњи припадник Легије странаца открио је до сада многе непознате детаље о свему ономе што чека једног легионара.

У интервјуу за Балкан Инфо, Павић је причао о жестокој обуци, суровом кажњавању, плати, привилегијама…

КАКО СВЕ ПОЧИЊЕ У ЛЕГИЈИ

Све креће од провере физичког и здравственог стања. Морају имати здраве зубе, да немају велике ожиљке, да нису имали велике операције. Што се физичке спремности препоручујем да момци не иду само на статичку снагу. Треба да раде на трчању и издржљивости. То је пресудно у обуци да ли ћеш остати или отпасти. Мото у Легији је – Што већи зној на терену је мање крви у борби.

О ТЕСТИРАЊУ

Раде ти психоанализу, радиш математику. Они морају да виде да ли си способан да размишљаш својом главом. Ти се обучаваш за командоса који мора бити спреман за више ствари. Мораш да будеш спреман да опстанеш. Битно је да момци могу да одраде конопац, да одраде згибове… Ако не можеш да за 12 минута истрчиш више од три километра нећеш бити спреман за веће касније напоре. Поребно је и да могу да раде склекове и трбушњаке. Сваки момак би морао да уради барем 50 склекова и 100 трбушњака.

О КАЖЊАВАЊУ У ЛЕГИЈИ

Деси се некад туча код момака у легији али то се брзо реши. кад неко направи проблем буде кажњена цела јединица. једном смо ималио неки проблем… Било је минус 20, избацили су нас у шорцу и мајицама и држали нас напољу два сата. А онда после тога нас убацили у топлу просторију. И многи су ту пали јер нису многи да издрже. После су нас опет избацили напоље. Могу нпр да те држе по два сата у склеку ако нешто погрешиш… И због велике дисциплине и великих казни нема инцидената.

Ако на маршу заборавиш пушку знају да ти у торбу убаце камен од 15 килограма а уместо пушке ти дају дрво или метлу. Ем те додатно оптерете физички ем те исмевају. Други на постројавању носе пушку а ти дрво. Или те натерају да пола дана поздрављаш дрво, да му се обраћаш. Или мораш да ископаш ров до појаса, они сипају воде и онда стојиш у води неколико сати иако је хладно.

КРИМИНАЛЦИ НЕ МОГУ У ЛЕГИЈУ

Има једна зграда у којој се раде интервјуи. Они целу твоју породичну историју сазнају све. И они дају завршну реч да ли идеш на обуку даље или не. Не примају криминалце. То је можда било раније. Ево један Чех који је био са мном, био добар момак, спреман али је имао проблеме са законом… Није био примљен. Само лакше ствари се толеришу.

О ПЛАТИ

Плате нису велике. Највеће плате су у падобранцима они добијају 1.800 евра а у јединици у којој сам ја била је 1.400 евра. Али ако идеш на терен, на неко ратиште, у неку мисију онда добијаш додатни новац. Некад можеш да изађеш месечно на 3 или 4 хиљаде евра. Да се нико не заварава да тамо може да оде да се богати. Фиксна плата је мала.

Тамо добијаш много бенифиција. Имаш нпр једну картицу која ти је за сав превоз у Француској. И ако је карта до неког града 100 евра мене је коштала 20 евра.

Кад извадиш легитимацију као Легионар сви те поштују. Друга једна картица се користи за све хотеле или места где по повољним ценама можеш да ручаш.

Кад испоштујеш уговор од 5 година онда можеш да поднесе захтев за држављанство Француске, а после 15 година стичеш право на пуну пензију. Француска о легионарима који остану до пензије а немају где, веома брину. Имају за њих дом.

О ПАКЛЕНОЈ НЕДЕЉИ

Паклена недеља је завршна недеља где отпадне доста момака. У тој недељи још мање спавања има имаш заврши марш од 120 километара који траје три дана. Ту показујеш и све оно што си научио о наоружању. Од хране добијеш нпр само две сардине за тих седам дана а за остало се сам снађеш. Једеш бобице, корење, лишће.

Ја сам Паклену недељу имао током зиме.

Са мном је био један момак из Суботице. Имали смо марш. Он и ја смо спавали у шатору, пошто је по двојица било у шаторима.

На Алпима се тада спустила температура ноћу на минус 40.

И кад један спава други га гледа. Спавање траје сат и по и док тај спава овај други га пази јер смо од те хладноће умели да упаднемо у халуцинације. И мораш да пазиш да због толике хладноће не упаднеш у кому.

Ми смо преживели ту ноћ али било је момака који су морали у болницу.

О ХРАНИ

Током обуке храна није лоша али није баш ни добра. Нема је много. Током обуке заборави на храну. После 4 месеца је један Бугарин донео чоколаду и ја сам целу чоколаду појео као да је била једна коцкица. Некад ти за ручак дају доста хране али те пусте да једеш само један минут. Ако прекршиш онда те казне и све што си појео ти изађе на нос.

После обуке што се тиче хране имаш три оброка.

О ДРЖАВАМА ИЗ КОЈИХ ДОЛАЗЕ КАНДИДАТИ

Највише у Легији има Руса, Чеха, Пољака, Срба, Босанаца, Хрвата. Код мене у јединици није било Албанаца. Али упознао сам једног Албанца он ми рекао да је одмах почео да ми се правда да је он католик… Рекао сам му да је то небитно јер смо ми легионари.

Онај ко ти дода храну тај ти је најбољи, јер су обично сви гладни. Мени је први храну једном приликом додао Хрват.

800 СКЛЕКОВА

Ја нисам веровао да човек може да за казну уради 800 склекова. Е то је један Румун доживео, њега су казнили на тај начин. Урадио је тих 800 склекова за неких три сата.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!