Прочитај ми чланак

ПОЗНАТИ ЕКОНОМИСТА: Еуфорија због Лидла већа него да је дошао папа

0

Професор економије на Филозофском факултету Миодраг Зец каже да еуфорија око отварања Лидла показује да смо на тој тачки поделе рада која није баш најбоља. Добра је вест што је запослено толико људи, али се поставља питање колико ће њих остати без посла у малим продавницама, каже. Истиче да ће од ове инвестиције у Србији остати само плате.

У 8h отворено је 16 Лидл радњи у 12 градова Србије, од којих пет у Београду, чиме је започело пословање ове немачке компаније у Србији. Бројни грађани су у редовима дочекали отварање врата ових продавница.

Професор Зец каже да је ова еуфорија културолошки феномен. „Нема их у цркви, на Божић колико их има у Лидлу да виде колико је чоколада… Но, то је наша цивилизација“, каже додајући да је већа еуфорија него кад би папа дошао.

Професор оцењује да се сви радују, али да оно што долази је само то да се изравњују цене (на пример, у Штутгарту и Београду), док је оно што се у транзицији очекује изравњавање плате.

„Нико не поставља питање где су ренте, где је џабе земља… Ми смо за Икеу изместили аутопут… Где су плате, које су вишеструко ниже?“

Гост Новог дана оцењује да је добра вест што је запослено толико људи, али пита – колико ће људи у малим продавницама остати без посла.

„Еуфорија има политички значај… Народ воли неке представе. То има своје врлине, али има читав низ индикатора да смо ми на тој тачки поделе рада која није баш најбоља“, каже професор Зец наглашавајући да није Србија отворила ланац у Немачкој, него је Немачка код нас.

Немачка није дошла зато што нас воли, већ је ту јер је видела да постоји џеп да се овде заради, да су ренте мале, наводи професор, додајући да ће овде остати „само голе плате“. Само те плате и доприноси улазе у наш БДП, неке друге ствари завршавају „тамо негде“, у централи у Немачкој, за нове инвестиције у Украјини или негде другде, додаје. Професор Зец каже да свака економска мера има свој трошак и принос, а да добитка најчешће нема и да новац цури одавде напоље.

Држава је беневолентна према великим играчима, не може им ништа, мали ће пропадати, што је глобални проблем, истиче.

Професор Зец каже да сваки Србин, Немац или Француз треба да се запита шта је то што ја трошим из своје земље.

Директор Лидл Србија Томислав Шапина је најавио да ће више од 350 производа домаћих произвођача бити на рафовима ових продавница. Зец процењује да ће, ипак, бити мали број домаћих произвођача, да ће ту бити више добављача.

„Цела земља се тресла кад је дошла икеа па шта продајемо – (српске) оклагије и даске за сечење меса“, наводи.

Због таквих ствари, сматра да не може да дође до већег привредног раста.

„Живимо у систему који се тумба, вратити дигнитет школи“

Осврћући се на тренутни привредни раст од 4,4 одсто, каже да грађани могу да осете побољшање животног стандарда при стопи раста од 7 или 8 одсто, али да је то немогуће достићи, и да је због тога потребно променити правила. Србији недостају правила игре за која ћемо бити сигурни да ће важити унапред неколико година, ми их постфестум мењамо, каже и додаје да не постоје пресуде, што је суштина. „Постоје злочини, а не постоје казне“.

Биће већих плата и мање незапослености јер нема народа, каже професор Зец

Суштина модела у Србији данас је прерасподела – узећу од једних, даћу другима, узећу од пензија, даћу Лидлу, Икеи, каже гост Н1 додајући да се овде правила игре мењају у току игре.

„Ми живимо у систему који се тумба и хаотично мењамо своје економско понашање од појединца, до државе, и онда имамо огроман губитак“, каже.

ММФ је дао сагласност да до краја године буде повећања плата и пензија. Професор Зец каже да ће до тога доћи зато што „нема народа“, зато што сви одлазе.

На тврдње власти да је стабилизовала јавни дуг, Зец пита – како смо то урадили. „Јел смо реформисали јавна предузећа, јел смо реформисали јавни сектор – нисмо… Ми смо једну групацију пензионера казнили, онда ови из ММФ кад су видели да ће се народ жалити, да ће почети судски процес, да не би брукали свој програм, рекли су вратите ове пензије“, навео је.

Премијерка Брнабић је најавила да би наредне године стопа незапослености могла да буде једноцифрена, наводећи да она тренутно износи 12%. Коменатришући то, Зец каже да ће се и то десити, јер нема људи. Истиче да је иста судбина и Хрватске и БиХ кад је то у питању.

„Ако се толико људи запошљава – како се не стабилизују порези и доприноси, где је друштвени производ од тог“, пита.

Каже да је у Србији постављен принцип да је боље нерегуларно радити, а да се знање не поштује. „Као друштво смо дозволили да они које ми школујемо, одлазе, а нас ће резати ко стигне“, рекао је мислећи у првом реду на одлазак доктора из Србије.

„Ако је ишта урушено, урушен је дигнитет школе“, наглашава професор, који подвлачи да то мора да се врати. Каже да се о знању не води рачуна, подсећајући да је недавно донет закон који легализује 120 спорних доктората.

Апелујем на то да се размисли како једна овако мала земља да се развија, концепт развоја једног друштва је дугорочна ствар, додаје.

Понавља да су потребна правила. „И даље се гради без дозволе и даље се крше закони и даље се исплати не плаћати ништа, а тражити све…“

Професор Зец каже да се овде, али и у целој југоисточној Европи, држава не доживљава као „конститутивна ствар“, не сматра се савезником.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!