Прочитај ми чланак

ОПЉАЧКАЛИ КОМШИЈЕ: Лидл и остали трговачки ланци у Хрватској не плаћају порез …

0

У раздобљу 2010.-2015. ниједан од четири највећа страна трговачка ланца - Кауфланд, Лидл, Спар и Билла - није на рачун пореза на добит уплатио нити једну куну у буџет Хрватске, открио је у Сабору народни посланик из редова „Промијенимо Хрватску”, Иван Ловриновић, преносећи анализу експертног тима своје странке.

У тих шест година”, појаснио је, „ланци су остварили укупни приход од око 56 милијарди куна и расход од око 58 милијарди куна, а пошто су им расходи били већи од прихода, нису били у обвези плаћати порез на добит јер су имали губитке”.

Ланци нису ни прије 2010. плаћали порез на добит

„Поред губитака у споменутих шест година, ланци су из раздобља прије 2010. пренијели двије милијарде куна губитка. Дакле, нити прије 2010. нису плаћали порез на добит, а то значи да га још дуго, дуго неће плаћати”, устврдио је Ловриновић.

Запитао се је ли могуће да споменути трговачки ланци послују с губитком, а још постоје на тржишту, те сам одговорио како то економски није могуће у уређеним земљама, али у Хрватској јест.

„Што су узроци њихових губитака – улагања у пословне просторе, трансферне цијене као начин извлачења добити, или можда фактурирање разних услуга из компанија ‘мајки’, чиме се можда извлачио новац”, упитао се Ловриновић. Занима га и плаћају ли домаћи трговачки ланци порез на добит, те одговорио потврдно.

„Ако домаћи трговачки ланци морају плаћати камате на кредите од 5 до 10 посто, страни од 0,5 од 1 посто, а притом домаћи још и плаћају порез на добит, а страни не, онда је то неиздрживо на дужи рок, што је показао случај Агрокор , рекао је заступник, упитавши се би ли Агрокор, односно Конзум дошао у ову ситуацију да није плаћао порез на добит.

Неплаћање пореза значи рушење темеља ове државе

Ловриновић због свега ‘упире прстом’ у Порезну управу и Министарство финансија, од којих тражи да хитно утврде колико споменути ланци морају платити пореза од почетка пословања.
„Ако страни трговачки ланци наставе пословати с губитком, онда им треба показати пут преко границе”, резолутан је Ловриновић, који тражи да се поред споменутих истраже и ланци из других дјелатности, попут намјештаја.

„Неплаћање пореза значи рушење темеља ове државе”, поручио је.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!