Прочитај ми чланак

НОГО: Да ли због Ане Брнабић Србија постаје сабирни центар за мигранте?

0

Народни посланик Срђан Ного питао је данас у Народној скупштини да ли је Ана Брнабић потписала Даблински споразум о мигрантима и да ли наше службе прате контакте које она и њен брат имају са безбедоносним службама Хрватске, колико се плаћа најављена реадмисија, и ко ће наплатити новац, као и о правим разлозима учесталих посета Александра Сороша Вучићу.

1)   Питање за Александра Вучића и координатора служби безбедности Небојшу Стефановића:

Да ли је Ана Брнабић потписала Даблински споразум и да ли наше службе прате контакте које она и њен брат имају са безбедоносним службама Хрватске?

Даблински споразум из 1990. са последњим изменама из 2014. (на снази је такозвани Даблин 3) обавезује државе ЕУ и државе које нису чланице ЕУ а потписнице су Даблинског споразума, и по том споразуму о азилу миграната одлучује држава у којој су мигранти први пут тражи азил. Европски суд правде подржао је недавно одлуке Аустрије и Словеније да депортују тражиоце азила назад у Хрватску, и тиме подржао поменути Даблински пропис ЕУ.

Преко острва Лезбос у Грчкој прошли су и пролазе милиони миграната, без икаквих евидентирања од стране грчких власти, иако је Грчка члан ЕУ, и онда или преко Албаније и Македоније улазе у Србију и потом Хрватску, или другом рутом из Албаније преко Црне Горе улазе у Босну и Херцеговину, а одатле у Хрватску, која је сада прва земља по Даблинском споразуму где се мигранти евидентирају и траже азил.

Више од милион и сто хиљада миграната је тражило азил и оставило отисак прста у Србији. Они приликом преласка наше границе са Хрватском, њиховим граничарима предају потврде о захтеву за азил и датом отиску у Србији, што ови нотирају и чувају.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!