Прочитај ми чланак

AKO ВАМ ЈЕ ДОБРО, ОНДА НИШТА Пензионери организују масовне протесте 30. октобра

0

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије и Удружење синдиката пензионера Србије најавили су да ће 30. октобра у Београду и другим градовима организовати протесте због лоше реформе пензијског система и материјалног статуса пензионера и запослених.

„Желимо да на законит и демократски начин пошаљемо поруке актуелној власти, домаћој и медјународној јавности да се не миримо са неуставном и нетранспарентном реформом пензијског система Србије у којој се не поштују права садашњих и будућих пензионера стечена по основу уплата доприноса за ПИО“, навели су синдикати у саопштењу.

Према њихових речима, сиромашење пензионера последица је дугогодишњег неускладјивања пензија за најмање од 20-25 одсто због повећања трошкова живота, а на основу званичних статистичких података о инфлацији.

Они траже укидање Закона о изменама и допунама Закона о ПИО којим је укинуто редовно ускладјивање пензија, а „одлука о висини пензија и могућим ускладјивањима се препушта вољи извршне власти“.

Синдикати протест организују и због „игнорисања обавезе од стране Владе Србије“, по којој је пензија имовинско право, због чега је неопходно системски извршити повраћај делова пензија који нису исплаћени по Закону о привременом уредјивању начина исплате пензија који је важио од новембра 2014. до новембра 2018.

Од Владе ће затражити да хитно покрене јавну расправу о реформи пензијског система Србије коју спроводи, како тврде „нетранспарентно и без дијалога са запосленима, пензионерима и послодавцима спроводи, а на штету осигураника“.

„Уколико не буде градјанског отпора неуставним и неморалним реформама пензијског система, стечена права преко 1,2 милиона пензионера и сада запослених који имају или би требало да имају натпросечене пензије ће бити обрисана, а све то проглашено великом реформском победом актуелне власти“, наводи се у саопштењу.

Протест у Београду најављен је за 16 сати, на Тргу Николе Пашића.