Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА: „Сваки Србин који је био у ЈНА ратни злочинац“

0

Београд -- Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио да протест Хрвата у Вуковару у вези са ратним злочинима, представља наставак дугогодишње хајке на Србе.

Он је позвао Тужилаштво за ратне злочине у Београду да почне да процесуира ратне злочине над Србима почињене на тлу Хрватске.

„За проусташке снаге у Хрватској, сваки Србин који је био припадник ЈНА и војске и полиције Републике Српске Крајине је ратни злочинац. У Хрватској се дуги низ година воде монтирани процеси против Срба за наводне ратне злочине с циљем да се Србима наметне теза да су, тобоже, извршили агресију и да су злочиначка страна“, навео је у недељу Линта у писаној изјави.

С друге стране, истакао је он, Хрватска суштински не процесуира ратне злочине које су против Срба починили припадници хрватских паравојних снага, војске и полиције.

„У претходном периоду, нажалост, ни Србија није готово ништа учинила на кажњавању наредбодаваца и починилаца ратних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима“, наводи се у изјави.

Линта позива Тужилаштво за ратне злочине у Београду да коначно почне да процесуира ратне злочине над Србима који су почињени на подручју Хрватске и Босне и Херцеговине, као и на Косову и Метохији.

„Тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић је изјавила да ће одмах по ступању на фунцију да процесуира ратне злочине над Србима у хрватским злочиначким акцијама ‘Олуја’ и ‘Бљесак’. Нажалост, досад није помака по том питању“, напомиње се у тексту.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!