Прочитај ми чланак

Да ли нови грађански законик предвиђа истополне заједнице у Србији?

0

Писци грађанског законика приводе посао крају, али га неће окончати до краја ове године. Још није одлучено остају ли сурогат-материнство и црквени брак

ДА ли ће Србија добити истополне заједнице, сурогат-материнство, забрану физичког кажњавања деце, алиментациони фонд за оне чији неодговорни родитељи не учествују у њиховом издржавању или пак црквени брак без обавезе склапања грађанског, знаће се у децембру. Тада ће Комисија за израду Грађанског законика (ГЗ) почети да чисти алтернативне чланове из дела који се односи на породичне односе, и који је изазвао највећу пажњу јавности.

Упркос најавама да би преднацрт Грађанског законика могао да буде готов до краја године, рок је померен, потврђено нам је у Комисији за ГЗ. После окончања јавне расправе, током које су стигла писмена мишљења, предлози и коментари од 150 појединаца и институција, Комисија је до сада успела да пређе 1.600 чланова, ишчисти их од алтернативних решења и сумира пристигле сугестије. У питању су чланови везани за општи део и облигационе односе, који су уједно изазвали највише пажње стручне јавности и на које је стигло највише примедаба. У фокусу су нарочито били нови уговори које предвиђа ГЗ, попут франшизинга или факторинга.

У новембру Комисија ће чистити од алтернативних решења део који се односи на стварно право, а у децембру део о породичним односима – свеукупно 1.000 чланова. Мада су поједине одредбе везане за породичне односе месецима пуниле насловне стране новина, Комисији је стигло мало коментара и предлога на ову тему.

Како сада ствари стоје, у Грађанском законику остаће члан који се односи на забрану физичког кажњавања деце, јер он није ни имао алтернативу. Али могућности сурогат-материнства или оснивања истополних заједница дате су као алтернативни чланови, па ће се о њима тек расправљати. Истополне заједнице, како су више пута истицали писци ГЗ, нису исто што и истополни бракови. Оне би, практично, омогућавале партнерима истог пола који живе у ванбрачној заједници да наследе заједничку имовину после смрти једног од њих, да имају његово здравствено осигурање уколико не раде, или да га посете у болници ако су посете дозвољене само члановима породице…

ОБЛИГАЦИЈЕ РАЂЕНЕ 16 ГОДИНА

КОЛИКО је обиман рад на ГЗ, види се из чињенице да је актуелни Закон о облигацијама рађен пуних 16 година и зато, како кажу у Комисији, опстојава деценијама. А облигациони односи само су део ГЗ. Осим њега, Законик чине и општи део, породични односи, наслеђивање и стварно-правни односи.

Невладин сектор је, иначе, још 2010. припремио текст закона о истополним заједницама, који никада није разматран, а њихово оснивање тражено је на неколико последњих парада поноса.

Писци ГЗ размишљају да из дела о породичним односима избришу одредбе које се односе на начине остваривања појединих института, као што су нпр. усвајање или хранитељство. Постоји стотинак таквих одредаба, чије би „скидање“ растеретило ГЗ, а оне би остале у Закону о ванпарничном поступку.

Интересовање јавности изазвали су и чланови о увођењу непотпуног усвојења, заједничкој имовини супружника, процесним правилима у породичним споровима, увођењу права на еутаназију, професионалној одговорности лекара или медицинског особља… Да ли ће се ови чланови наћи у ГЗ, знаће се већ у јануару, када би требало да почне коначна редакција текста.

Рад на ГЗ траје 12 година, а Комисија је до сада одржала 120 састанака. Састаје се сваке недеље, а задатак јој је да пређе више од 550 алтернативних решења и одлучи, у складу са оним што се чуло на расправи, остају ли у тексту.