Прочитај ми чланак

НОВАК КАО КИНЕСКИ ЗИД Ђоковић ЗГРОМИО Ћорића у шангајском финалу, Хрват псовао …

0

Новак Ђоковић је наставио да доминира светом тениса! После Синсинатија и УС Опена, освојио је у низу и мастерс у Шангају на импресиван начин, савладавши у финалу Борну Ћорића са 6:3, 6:4.

Четврти пут у каријери, а први после 2015. године, Ноле је подигао пехар на овом великом турниру у Кини. У свом 103. финалу у каријери дошао је до 32. титуле, али не само да је наставио низ успеха против талентованог Хрвата (тренутно 3:0 у међусобним дуелима) већ је то учинио на величанствен начин против момка који је дан раније нокаутирао великог Роџера Федерера.

Да ће ово бити меч у коме ће сервис бити од кључне важности, било је јасно и пре финала, а нарочито Новаку. Било му је врло познато да је у суботу Федерер освојио свега девет поена после ритерна, па и не чуди што је тада изгубио. И, управо је српски великан на самом старту убацио где треба свих пет првих сервиса, те му је само једна сјајна дворучна бекхенд паралела младог ривала направила проблем. Но, није се дуго чекало на одговор. Ћорић јесте имао потешкоћа са дугим разменама, услед изврсне Новакове дефанзиве, али снажни сервиси, уз један ас, омогућили су му да дође до 1:1 након што је Ноле припретио пришавши на 30:30 у другом гему.

Ђоковић је следећи добио „са нулом“, изврсно контролисавши игру, и то толико да је углавном после три ударца решавао размене, али је и он потом остао без поена, када је Ћорић „одсервирао“ 2:2. У том, четвртом гему, виђен је и дотад најлепши поен на мечу – петнаестак размена удараца, фантастични напади Борне, изузетне одбране његовог искуснијег ривала, а потом нови дворучни бекхенд за поен младог, 21-годишњег Хрвата.

А Новаков одговор? Нови освојени сервис-гем „са нулом“. Потом и наставак – брејк. Натерао је Ђоковић ривала на грешке – прво две форхенд, а потом и две начињене бекхендом. Није му дозвољавао искусни супарник да „дише“, све време га је терао да пружа свој максимум, а иако он није наиван, није био довољан за надигравање са досад троструким шампионом Шангаја на равноправном нивоу – 4:2. „Потврда“ брејка стигла је три минута касније, уз нову порцију беспрекорне игре са основне линије, али и једну Нолетову бравуру на мрежи, која је натерала његовог тренера Марјана Вајду да поскочи у ложи. И, 38 минута од почетка меча, уз само девет неизнуђених грешака (наспрам 16 Борниних), Ђоковић је освојио први сет.

А где је Ноле стао у уводној деоници, наставио је у наредној. Терао је својом игром ривала не само на грешке, већ и на псовке, па је тако уз једно помињање мајке Ћорић прилично бесно прокоментарисао зицер који је прокоцкао на мрежи, омогућивши тако Ђоковићу брејк за 1:0 у другом сету. Неколико минута касније, био је у прилици да утростручи ту предност. Запараво, имао је четири нове шансе за брејк у гему који је трајао чак 13 минута, а после фантастичне борбе обојице актера, Ћорић је успео да сервисом избаци Нолета из дотадашњег ритма и приђе на 2:1.

И, после 13 минута истинског надмудривања, уследило је 79 секунди лекције. Толико је, наиме, српском тенисеру било довољно да освоји наредни, „свој“ гем, не само за вођство од 3:1, већ за слање јасне поруке супарнику да је једног играти против Новака када сервирате, али сасвим друго када он отпочиње размене удараца. Мада, било је „фрке“ и у таквим ситуацијама.

Рецимо, у петом гему другог сета, после 29 освојених поена од 30 успешних првих сервиса, Ђоковић је једну фантастичну размену и два тешка, а успешна волеја на мрежи прославио с руком иза увета, слушајући овације публике.

Но, након његовог уздаха „Идемо!“ Хрват га је изненадио бекхенд-пројектилима, чиме је стигао до своје прве брејк лопте на мечу. Панике, међутим, није било – Новак је уз један други сервис, а два разорна прва, преокренуо резултат и дошао до 4:2.

И, то је био последњи прави покушај 21-годишњака да се врати у живот. Свој сервис-гем јесте добио, али је остао „на нули“ када је Ноле отпочињао наредну размену, што је српски ас искористио за 5:3. Уздрманог ривала, који се јесте трудио, али не и довољно, својим сервиса је докрајчио (после три пропуштене меч лопте) – за титулу, за славље, за озваничење повратка на друго место АТП листе, иза Рафаела Надала, а испред Роџера Федерера.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!