Прочитај ми чланак

МИЛО ПЛАНИРА НАПАД НА ПАТРИЈАРХА СПЦ НА ЦЕТИЊУ Гађаће га јајима и парадајзом?!

0

Оперативац АНБ-а Н. Л. је организатор „спонтаног“ протеста испред једне од највећих светиња СПЦ у Црној Гори. Планирано је да руља уз псовке заспе патријарха Иринеја јајима, парадајзом и сличним реквизитима, а циљ тог перформанса је да му се покаже да није добродошао у Црну Гору - тврде београдски медији.

Патријарх српски Иринеј требало би сутра да се појави на подгоричком аеродрому, а како ствари стоје, и поред низа претњи тамошњег режима, овога пута ће му бити омогућено да обиђе вернике СПЦ.

Ипак, Мило Ђукановић не би био то што јесте да патријарху није спремио изненађење! Наиме, црногорска безбедносна служба (АНБ) организује хулигане који би испред Цетињског манастира требало да нападну патријарха.

– Оперативац АНБ-а Н. Л. је организатор „спонтаног“ протеста испред једне од највећих светиња СПЦ у Црној Гори. Планирано је да руља уз псовке заспе патријарха Иринеја јајима, парадајзом и сличним реквизитима, а циљ тог перформанса је да му се покаже да није добродошао у Црну Гору – каже добро обавештени извор „Ало!“.

Подсећамо, из Митрополије црногорско-приморске раније је саопштено да ће патријарх доћи у Црну Гору с антиохијским патријархом Јованом, а разлог због чега се нашао међу онима које Мило Ђукановић не жели да види на својој територији јесте његова недавна изјава да је положај Срба у Црној Гори данас као у Хрватској за време усташког НДХ.

Крајњи циљ је отимање светиња

Посланик црногорског опозиционог Демократског фронта Милун Зоговић каже да је за Црну Гору долазак патријарха Иринеја велики празник.

– Потреба да се медијска сцена трује причом о некаквим забранама улазака, вероватно је пројектована у циљу испипавања пулса црногорске јавности, пре одлучујућег напада на Митрополију црногорско-приморску, и намером власти да новим законом национализује црквену имовину. И једно и друго је погубно за Црну Гору, за њен мир и стабилност, а уједно разара и темеље грађанске државе каква је, макар по Уставу, Црна Гора.

Режим Мила Ђукановића јуче је преко својих медија запретио патријарху да му неће бити дозвољен улазак у Црну Гору, што се може схватити и као порука српској власти и председнику Александру Вучићу да одустану од бриге за Србе који, према последњем попису, тамо чине скоро трећину становништва.

Након буре у српској и црногорској јавности, коју је изазвала изјава неименованог функционера тамошњег МУП-а режимском листу „Побједа“ да ће полиција спречити патријарха да пређе границу третирајући га као криминалца или терористу, огласила се Тамара Павићевић, портпаролка Управе полиције.

Она је рекла да „не постоји ниједна законска сметња која би онемогућила боравак патријарха у нашој земљи“. Ову информацију полицијски извори су незванично потврдили и Телевизији „Вијести“, али је ипак речено да је у припреми списак на коме се налазе кандидати за забрану уласка у Црну Гору. За све њих ће бити урађене безбедносне провере, након чега ће бити одређено коме ће дефинитивно бити забрањено да пређе црногорску границу. Да подсетимо, према незваничним информацијама, на овом списку су осим српског патријарха, и академик Матија Бећковић, српски политичари, али и новинари.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић каже да се власт у Црној Гори према српском патријарху понаша као према терористи.

– За њих је патријарх који иде да посети Острог или цетињски манастир терориста, док разни криминалци и мафијаши, који са Ђукановићем сарађују, нису безбедносно интересантни. Земљо, отвори се! Да ли и су ти људи нормални, шта они раде, која је болест ухватила то друштво? Кроатизација Црне Горе и удаљавање од Српства застрашујуће су узели маха и верујем да се ово мора зауставити. Разумем њихов страх од јаке Србије, која је из дана у дан све јача, док су они у економској катастрофи, али земља за коју је патријарх терориста, а криминалци узорни грађани, кад-тад мора да се распадне – сматра Ђукановић.

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић каже да је и Мило Ђукановић некадашњи Србин, који се, по диктату споља, дукљанизовао.

– Овакве најаве и процеси служе за учвршћивање власти јер се константно продубљују поделе међу православним народом, а Црна Гора све чупа из свог аутохтоног бића. У име Праве Црне Горе могу само поручити патријарху да је добродошао у Црну Гору – закључује Милачић.

Раичевић: Црна Гора је најлепши конц-логор

Познати црногорски новинар Гојко Раичевић каже да режим у тој држави преко медија блиских полицији и безбедносној служби покушава да направи пометњу.

– Бесудна, криминална, на крађи настала држава ипак није моћна да направи тако нешто, не због стида и срама који би их нашао већ због тога што водећи људи режима такву акцију не би могли материјализовати, а то им је једини мотив. Претње о забрани уласка су у служби дисциплиновања оних који и даље размишљају својом главом и имају храбрости да причају о криминалцима који управљају најлепшим концентрационим логором – сматра Раичевић.