Прочитај ми чланак

УХВАЋЕН „НА ДЕЛУ“: Тачи слагао за подршку Макрона

0

За наш лист у Паризу потврђено да Француска није за припајање општина тзв. Косову. Брнабићева: Приштина да се окане прича о централној Србији

МОЛИМ представнике приштинских власти да прекину да причају о Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, зато што то никакве везе са животом нема. Молим да се оканете централне Србије и да разговарамо о томе можемо ли да имамо компромис који ће да обезбеди дугорочну хармонизацију односа Београда и Приштине – рекла је у петак премијерка Ана Брнабић.

foto: www.president-ksgov.net

То је био њен одговор на тврдњу председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија да је добио подршку председника Француске Емануела Макрона да Београд и Приштина што пре постигну обавезујући споразум, са „реалном могућношћу корекције границе, што подразумева припајање Прешева, Медвеђе и Бујановца територији Косова“.

Премијерка је додала да Тачијеве речи не може нешто нарочито да коментарише, јер су његове изјаве, као и других представника приштинских власти, сваког дана другачије и у међусобној супротности:

– Тиме се показује као истина оно што сам и сама говорила за приштинске власти, да ми немамо са друге стране стола некога са ким можемо да разговарамо, а да можемо да очекујемо да ће урадити оно што каже. Србија јесте и биће флексибилна, стрпљива и толерантна, али све има свој крај.

Тражећи разјашњење Тачијеве изјаве у француском министарству спољних послова, „Новости“ су у петак биле упућене на недавну изјаву њиховог портпарола:

– Француска сматра да је на двема странама да утврде садржај споразума и да испитају све опције које би могле да доведу до свеобухватног и дефинитивног решавања овог спора и јачања стабилности региона.

На столу су, дакле, „све опције“, а наш добро обавештени извор из Париза пренео нам је да се став Француске није променио, као и да је ова земља отворенија од Немачке по питању могућих решења косовског питања.

Истовремено са Тачијевом изјавом, огласио се и његов спољнополитички саветник Дејвид Филипс, који је дао оставку на ту функцију, наводећи да не жели да буде део предложеног плана за поделу Косова. Филипс, који је и директор Програма за изградњу мира и права Института за студије људских права америчког Универзитета Колумбија, образложио је своју оставку тиме да је за косовску независност радио 30 година. Навео је и да је прихватио да ради као саветник, јер је веровао да може да се „повећа притисак међународне заједнице на Србију да призна Косово у садашњим границама“.

МОСКВА ЗА РЕШЕЊЕ ПО УСТАВУ СРБИЈЕ

РУСИЈА ће подржати свако решење по питању Косова које подржава српски народ, а које је у складу са Уставом и резолуцијом 1244 Савета безбедности УН – оцењено је на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и председника Одбора за спољну политику у Савету Федерације Русије Константина Косачова.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!