Прочитај ми чланак

„ПРЕЛЕТАЧИ“ теже до микрофона

0

Могу ли измене пословника да зауставе прекрајање изборне воље. Имаће мање времена за расправу, али их то неће зауставити

НАЈАВЉЕНЕ промене Пословника које предвиђају да „прелетачи“ не могу да прелазе у нове скупштинске клубове, већ да наступају као „соло играчи“, могу делимично, али не и суштински, да реше проблем мењања страначких дресова, оцењују саговорници „Новости“.

Председница парламента Маја Гојковић започела је промену скупштинског „буквара“ како би се тренд прелазака из једне у другу партију, али и долазак до места у Скупштини на мала врата, мимо избора – зауставио. Јер, позивајући се на законско правило да је посланик власник мандата, у овом сазиву парламента је сваки десети трибун променио боје.

Владимир Пејић, из „Фактора плус“, каже да се на „прелетаче“ овако може утицати формално, јер ће имати мање времена за расправу и промоцију:

– Ипак, не може се прекинути раст тренда, јер не постоји партија из које неко негде није „прелетео“. Било је разних стратегија досад, али ниједна није успела да реши проблем. Можда је једино решење да се бирају прави људи који неће напуштати странке из интереса – каже Пејић, и додаје да власт и опозиција треба да постигну компромис и направе Пословник као системско решење које ће бити прихватљиво свима.

Социјалиста Дејан Раденковић каже, за „Новости“, да је крајње време да се „прелетачима“ стане на пут:

– За то није довољна промена Пословника, већ и изборног система. СПС је имао много проблема са „прелетачима“, као и већина других странака. Они су црни симбол промене власти.

И радикал Миљан Дамјановић каже, за наш лист, да је промена Пословника суштинска ствар сваке власти.

– Важећи је донет 2010. кад је владао ДС и кад је настао СНС на челу са Томиславом Николићем и крађом мандата СРС. Дакле, законом треба да се пропише да је партија власник мандата – објашњава Дамјановић, и додаје да мора да се заустави и кажњавање опозиције и да се свима омогући да изнесу ставове.

Посланици често коментаришу да је једна од мана Пословника то што министри имају неограничено време за одговоре на питања, док се трибунима пали штоперица. Такође, помиње се да председавајући кажњава на основу сопствене процене, као и да опозиција и власт бесмисленим процедуралним питањима гуше суштинску расправу у законодавном дому.

ИСТА БОЉКА И ПО ОПШТИНАМА

ТРЕНД „прелетања“ одавно се укоренио и на општинском нивоу власти. Незваничне процене говоре да је у више од сто локалних самоуправа забележено да су одборници мењали страначке дресове.

                          ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!