Прочитај ми чланак

Како је ИСИС планирао нападе на ГРАЧАНИЦУ и МИТРОВИЦУ експлозивом jaчим од ТНТ

0

Терористичка група Албанаца са Косова под командом ИСИС договарала је напад на Грачаницу и Косовску Митровицу 2017. године преко апликације „снепчет” и нерегистрованих телефона, а обезбеђени су и експлозив, 80 пута јачи од ТНТ, и „хемичар“ који је требало да га спреми за детонацију.

Трагом шокантне оптужнице косовског тужилаштва – у којој се наводи да је шесточлана група терориста планирала нападе на израелске фудбалере у албанском Елбасану и на српске локалитете на Косову – “Блиц” је дошао до информација које показују да је група била на радару српских безбедносних служби, као и колики је био опсег њиховог деловања и начин спремања терористичких акција. Ова група ухапшена је новембра 2016. године, а њени чланови били су: Бујар Бехрами, Решим Кастрати, Грамос Шабани, Алберт Адемај, Леотрим Муслију и Едона Халити.

СТРАХ И ПАНИКА

Како сазнајемо, осим српских служби, и стране службе безбедности – пре свега немачка – биле су упознате са плановима косовских џихадиста да нападну популарне угоститељске објекте у Грачаници и Цркву Светог Димитрија у Косовској Митровици. Циљ терориста је био да се атаком на места на којима се окупљају млади, осим великог броја жртава, у грађане увуку страх и паника, док би се нападом на светињу унео немир међу вернике и свештенство.

– Терористичке ћелије су дуже време присутне на Балкану, а осим регрутовања бораца и ширења идеја Исламске државе, терористи су имали оперативна и логистичка упоришта на Косову и у Албанији – каже извор “Блица”.

„СНЕПЧЕТ” И ХЕМИЧАР

У нападима на српске мете терористичка група је, према подацима наших безбедносних служби, требало да користи експлозив велике разорне моћи, 80 пута јачи него ТНТ који је раније коришћен у акцијама у Бриселу. Тај експлозив израђује се у кућној радиности уз помоћ састојака који су доступни у слободној продаји у апотекама. Овај експлозив група је требало да користи за нападе на КиМ, у Македонији и Албанији.

– Група је у комуникацији користила нерегистроване телефоне са припејд картицама, као и апликацију „снепчет” за размену порука које се након читања саме бришу – наставља извор “Блица”. Још један осујећен напад требало је да предводи “хемичар” Кенан Пљакај, џихадиста са КиМ, који је обезбедио експлозив за напад на израелске навијаче. Он је био задужен и за припрему отровне супстанце којом је требало да буде затрован резервоар воде у грачаничком језеру Бадовац 2015. године. За покушај тог напада, јула 2016. године, осуђени су Бесник и Енис Љатифи.

ДРОНОВИ

Према истим изворима, мозак у организацији напада био је Бујар Бехрами, а терористичке акције планиране су га на Божић 2017. године у Косовској Митровици и Скопљу. Мете је требало да буду православни храмови у време литургије. План је био да се напади изврше експлозивом који би на место напада био допремљен дроновима. Пре хапшења поменуте групе, службе безбедности пратиле су повезивање џихадиста са Косова и из Албаније, а као кључни актери идентификовани су поједини бивши припадници албанске војске и њихових служби безбедности.

Локали у близини манастира били мета напада

– Посебно интересантна је била веза џихадиста на релацији Тирана – Штимље – Саудијска Арабија, као и одређене пословне активности које су се реализовале на тој релацији, а које су биле у директној вези са финансирањем терориста – открива наш саговорник.

Експлозив из албанске војске

Иначе, чланови ухапшене и оптужене групе експлозив су набављали у Албанији преко људи ангажованих у њиховој војсци и полицији. Ово је посебно представљало аларм и за српске и за међународне обавештајне и безбедносне службе.