Прочитај ми чланак

ДИЗЕЛ 176 ДИНАРА? Гориво ће поскупети још 5-6 динара по литру „због ДУНАВА“

0

Цена горива од почетка године свако мало незнатно скаче, по динар-два, па је тако цена дизела на неким пумпама достигла 170 динара по литру, иако курс динара и инфлација у потпуности мирују.

Међутим, то није крај. Небојша Атанацковић, један од власника АД „Нафта“, потврдио је да ће због скока цене сирове нафте гориво поскупети за још 5-6 динара по литру. Он је окривио и низак водостај Дунава за досадашње поскупљење.

– Цене горива на пумпама формирају се на основу цена по којој је гориво купљено, а због ниског водостаја Дунава више ништа не може да се допреми бродовима на велико, већ само цистернама из Црне Горе и Бугарске. То повећава трошкове транспорта, који стално расту јер је превоз на мало цистернама потпуно нееконимчан. Не можемо очекивати да се нормалзиује цена горива на пумпама док год се не нормализује ниво Дунава, а то неће бити пре почетка новембра. Због тога, као и због скока цене сирове нафте, можемо очекивати да цена горива портасте још пет-шест динара по литру – каже Атанацковић за Курир.

Подсетимо, цена горива целе године полако скаче иако акцизе нису повећане, а динар и инфлација мирују. Возачима не ид еу прилог ни прогноза да би барел нафте следеће године могао да иде изнад 100 долара, што ће трговцима нафтом такође послужити као разлог новог поскупљења.

Они, као и до сада, тврде да су „немоћни“, и позивају државу да снизи акцизе на гориво.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!