Прочитај ми чланак

ЦИПРАС Договор око имена је једина алтернатива Македоније за улазак у ЕУ и НАТО

0

"Желим да истакнем да је договор једина и незаменљива могућност за два народа, али и за стабилност Балкана", рекао је грчки премијер Алексис Ципрас на Централном комитету његове странке Сириза.

Како преноси македонска агенција МИА из Атине, Ципрас је истакао да Грчка неће прихватити да Македонија, ако не промени име, под садашњим уставним именом Република Македонија уђе у ЕУ и друге међународне организације у којима Грчка учествује или ће учествовати.

„Ако наши суседи одбаце овај договор кроз процесе који су у потпуности за поштовање и предвиђени њиховим уставом, треба да знају, морам да то кажем искрено, да не постоје алтернативна речења за њихов улазак у ЕУ или друге међународне организације у које желе да се учлане, а у њима Грчка учествује или ће учествовати“, рекао је Ципрас.

Македонски премијер Зоран Заев у данашњем интервјуу за грчки дневник „Та Неа“ рекао је да не постоји бољи договор о решењу спора око имена Македоније од тог који је постигао са грчким колегом Ципрасом.

Заев је изразио наду да ће посланици у парламенту Македоније поштовати вољу народа и подржати Договор са Грчком, чија је реализација услов за евроатлантску интеграцију.

„Испуњавање визије за будућност земље, подржане од већине грађана на референдуму, сада је у рукама сваког члана парламента“, рекао је Заев у опширном интервјуу за грчки дневник „Та Неа“.

У парламенту Македоније у среду је почео дуготрајни процес за измене Устава у складу са споразумом с Грчком и промену имена државе у Северна Македонија, чему се супротставља опозициона ВМРО ДПМНЕ.

Гласови најмање девет од 48 посланика коалиције око ВМРО ДПМНЕ, потребни су за двотрећинску већину од 80 посланика која је неопходна за уставне измене.

Договором са Грчком о решавању скоро тродеценијског спора око имена, предвиђено је да Македонија до краја године усвоји уставне измене којима ће гарантовати промену имена у Северна Македонија, као и грчко признавање македонског идентитета, језика, културе.