Прочитај ми чланак

РУСКИ МИНИСТАР ПОРУЧИО: „Наше тржиште потпуно отворено за српску храну“

0

Врата руског тржишта потпуно су отворена за пољопривредне и прехрамбене произвођаче из Србије, оцењено је на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповиц́а и министра пољопривреде Русије, Дмитрија Патрушева.

Руски министар је позвао српске произвођаче да у вец́ем броју дођу у Русију и искористе бесцарински споразум који је на снази између две земље.

Поповиц́ и Патрушев су оценили да је тај споразум, који омогуц́ава трговину свим пољопривредним производима без царина, јединствена шанса за унапређење пољопривредне сарадње.

– Као члан међувладиног комитета Србије и Русије, лично ц́у се ангажовати да максимално повец́амо билатералну сарадњу у области пољопривреде и прехране, јер је то сектор који има највец́и потенцијал за раст и који може да донесе брзу и конкретну корист свим грађанима Србије – поручио је Поповиц́.

Српски министар посебно је нагласио потенцијал за сарадњу када је у питању развој и примена иновација и ИТ решења за пољопривреду.

– Србија је један од европских лидера у области дигитализације пољопривреде. Српски институт „Биосенс“ развија иновациона решења за пољопривреду заснована на вештачкој интелигенцији, виртуелној реалности, интернету ствари, ’биг дата‘. Примена тих решења омогуц́ава максималну искоришц́еност потенцијала земљишта, прецизно планирање приноса, који некада варирају два до четири пута, као и уштеде до 30 одсто у ђубриву, пестицидима и гориву. Наши партнери из Русије заинтересовани су да ова решења примене у својој земљи – рекао је Поповиц́.

Министар Поповиц́ упутио је позив руском колеги Патрушеву да посети Србију и лично се увери у иновационе потенцијале наше земље у области пољопривреде. Патрушев је прихватио позив Поповиц́а и најавио да ц́е до краја ове или почетком следец́е године посетити Србију.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!