Прочитај ми чланак

ПРОФЕСОР САОБРАЋАЈНОГ ФАКУЛТЕТА О УДЕСУ КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО СРБИЈУ: Овај фактор је …

0

Густа магла помиње се као главни "кривац" јучерашња два ланчана судара која су се готово истовремено догодила јуче ујутру на ауто-путу Београд-Ниш. Упркос томе, Милан Вујанић, професор Саобраћајног факултета доводи у питање да ли су реакције возача биле примерене, те истиче утицај људског фактора у овом случају.

„Кретао сам се из правца Ниша неком нормалном брзином. Била је нека сумаглица, а када сам прошао Мораву – зид“, изјавио је јуче један од учесника у ланчаном судару.

FOTO: RTS / SCREENSHOT

С друге стране, професор Вујанић, каже да на овој деоници постоје ознаке, које помажу возачима да одреде видљивост на путу. Такође, иако се од првог момента несреће магла наводи као главни узрочник, Вујанић пре свега истиче људски фактор.

Он је објаснио да управо на тој деоници на којој су се јуче догодила два удеса, у оба смера, каже да постоје белом бојом исцртани полукругови уз линију зауставне траке, који служе за одређивање стања видљивости на путу.

– Уколико видите само један полукруг пред собом, примерена брзина је 40 километара на сат, ако видите два, онда 60, и тако даље – каже Вујанић.

Он објашњава и да на ауто-путу, који може имати мало закривљење, магла није изненађујућ фактор, и да не може „одједном да се улети у њу“.

– Возачи имају прилику да је на равном путу виде пред собом, смање брзину, а када уђу у маглу, укључе сва четири мигавца, како би били видљиви другим учесницима. Дакле, постоји велики утицај људског фактора, а у оваквој ситуацији није могао само један возач да погреши. Неколико њих је погрешило, а нећу знати тачно ко, док не видим документацију са увиђаја – рекао је професор Вујанић.

Такође, Вујанић је објаснио и да ова деоница није обележена као црна тачка, али ће након ове несреће, највероватније постати. Он је објаснио да деоница бива категорисана као црна тачка, ако на годишњем нивоу на том месту погине одређен број људи.
ЈП „Путеви Србије“: Магла и неприлагођена брзина

„Дуж деоница на територији где је појава магле честа, као што је случај са Поморављем, сигнализација је прилагођена временским приликама односно постављене су табле за маглу и обележене су беле тачке у виду полукругова на прописаном растојању, којима се учесници у саобраћају обавештавају да је неопходно смањити брзину и исту прилагодити условима на путу“, наводи се у саопштењу ЈП „Путеви Србије“.

Они су додали и да њихови представници свакодневно обилазе деонице путева, те да сви уочени недостаци благовремено буду санирани и поправљени.

„Највероватније да су смањена видљивост због густе магле и неприлагођена брзина узрок катастрофалних саобраћајних незгода које су се јуче догодиле на ауто-путу између Ћуприје и Јагодине, али свакако питање утврђивања узрока саобраћајних незгода препустићемо надлежним институцијама“, пише у саопштењу овог предузећа, у коме је изражено саучешће породицама настрадалих.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!