НАЈСТАРИЈИ ЗЛАТИБОРАЦ прославио 101. рођендан

0

Да је Златибор планина здравља и дуговечности доказује живот најстаријег Златиборца, Панта Вранешевића из села Шаиновци, који је данас прославио 101. рођендан.

Најстаријем мештанину Златибора, који је цео живот провео на селу, донедавно радећи сеоске послове, Туристичка организација Златибор приредила је рођенданску прославу.

Организацији прославе прикључили су се и компанија Златиборац, хотел Златибор Мона који је за овог старину припремио рођенданску торту, као и Ранч Зова који је на кочијама провозао стогодишњака по Златибору.

Рођен пред сам крај Првог свеског рата, Панто добро памти минула времена. Сећа се давних дана када Златибор није био ни налик данашњем модерном туристичком центру. Прича о времену када Златибор није имао ни језеро, свега пар зиданих објеката у коме су одседали богати гости. Сећа се и туристичког успона Рибнице и Палисада, дрвених летњиковаца и по које гостионице, које су ноћу осветљавале петролејке.

Најбољи је живи чувар традиције јер се у животу бавио различитим занатима. Одрастао у шеснаесточланој породици, наследивши породично имање целог живота бавио се пољопривредом, а био је и катранџија, ашчија, пинтор, кириџија и готово седам и по деценија добар супруг и отац троје деце. Сада има петоро унука и девет праунука и увек исти рецепт за дуговечност: умереност у свему.

Каже и да је његовој дуговечности допринео и живот на обронцима Златибора, добар ваздух и здрава храна. Златибору, планини већ више од једног века познатој као ваздушна бања, боља реклама од ове не треба.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!