Прочитај ми чланак

ГАЗИ СВЕ ПРЕД СОБОМ Ђоковић спасао сет лопту, па ОДУВАО Андерсона

0

Новак Ђоковић се пласирао у полуфинале шангајског мастерса јер је, након изузетно узбудљиве прве деонице, у којој је спасао и сет-лопту, елиминисао Кевина Андерсона са 7:6(1), 6:3.

Ноле је овом победом у репризи овогодишњег вимблдонског финала стекао право да у полуфиналу играт против Александера Зверева, који је са 6:4, 6:4 елиминисао Кајла Едмунда. Преостала два четвртфинална пара чине Ћорић – Ебден и Федерер – Нишикори.

Да је било лако, није. Да је било узбудљиво – на моменте и те како. Борили су се као лавови обојица, момак са југа Африка понајвише снажним сервсима, његов супарник мудром тактиком, али и сам са одличним почетним ударцима. Било је успона и падова, било је спортске драме, попут оне у завршници првог сета, али је, спасавши поменуту сет-лопту, Новак загосподарио тереном и, уз освојену уводну деоницу, те 3:0 у другој, кренуо ка тријумфу, који је и остварио 103 минута по почетку занимљивог дуела.

А ево и како се он одвијао:

Снажним сервисима Јужноафриканца почео је овај меч, у коме је Ђоковић са три грешке омогућио ривалу да стекне иницијативу, а иако је он успео да двапут дође до изједначења у првом гему, он је ипак припао Андерсону. Наредна два гема протекла су са далеко мање неизвесности, оба ривала су у њима изгубила тек по један поен, па таман што се чинило да ће Ноле преузети конце игре у своје руке, два аса његовог супарника „појаснила“ су да ово ипак неће бити меч у коме постоји само један главни јунак приче. Бар не од почетка до краја.

Ђоковић је почео да додаје гас почев од четвртог сегмента уводног сета. Најпре је оставио на „нули“ свог ривала, а онда повео са 0:30 на Андерсонове сервисе после праве мајсторије – успео је да лобује двометраша, недуго затим и да ту размену заврши неодбрањивим ударцем у угао из ког се његов супарник враћао ка средини терена. Ипак, иако је минут касније Новак имао брејк шансу, прву на мечу, један фантастичан сервис, потом мирнија рука у размени од 17 удараца, те нови ас, донели су Јужноафриканцу 3:2.

Није тај напети период игре пореметио Ђоковићев сервис-ритам. До изједначења је дошао у 27. минуту, изгубивши само два поена у „својим“ гемовима, чиме је показао да није сва уметност почетних удараца у снази, већ много тога има и у вештини, а нарочито тактици. Ипак, није силина сервиса занемарљива, што је Кевин Андерсон, уз једну мајсторију на мрежи, показао у следећем гему, у коме је до 4:3 стигао оставивши ривала „на нули“.

Тако ухвативши залет, он је припретио Новаку два минута касније, стигавши до 30:30, али даље од тога није могао јер је сервис и даље добро служио најбољег српског тенисера у историји овог спорта. Следећи гем је потрајао је чак шест и по минута, што није баш уобичајено када Кевин Андерсон сервира, а Ђоковићеви покушаји да надмаши супарника остали су само покушаји, јер је на моменте његов ривал из другог сервиса „лансирао“ лоптицу са преко 200 километара на сат. Ипак, ни Ноле није одустајао од мудре, а прецизне игре када се ради о почетним ударцима, па је врло сигурним наступом за тили час дошао до новог изједначења, 5:5, да би потом његов супарник одиграо најбољи сервис-гем од почетка меча и новом „нулом“ показао Ђоковићу и његовим навијачима да се ни најмање не шали. И, недуго затим, најнапетији моменат првог сета – Јужноафриканац је искористио грешку српског тенисера да дође до своје прве брејк, уједно и сет лопте. Међутим, Ђоковић се одличним сервисом спасао те врло неугодне ситуације, недуго затим изборио и тај-брејк. А у њему, Новакова рапсодија. Најпре 3:0 уз мајсторије са основне линије, потом одлични одговори на „громове“ ривала, отуда и пет везаних сет лопти због 6:1, а онда и реализована прва, 63 минута после почетка сусрета.

Био је то изузетно важан моменат. Јер, само што је почео други део меча, у коме је Ноле тактички изврсним сервисима за тили час повео са 1:0, та предност је увећана брејком. Био је то гем у коме је Ђоковић у потпуности „умртвио“ снажне сервисе ривала, преотео му иницијативу и, „додавши гас“ баш када је Јужноафриканац био емотивно уздрман, успео да направи искорак – 2:0, а потом „својим“ гемом дошао до три гема предности.

И, тада је већ постало јасно у ком правцу се овај меч приводи крају. Андерсон више није имао „громове у рукама“, а и када би се уписао на семафор, Ноле би наредни гем добијао са нулом, а без икаквог мучења, уз неколико бравура попут новог лобовања високог супарника, стигло се и до 5:2. Неколико минута касније Ноле је сервирао за тријумф, а реализујући трећу меч лопту пласирао се у полуфинале.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!