Прочитај ми чланак

АТИФ ДУДАКОВИЋ ОПТУЖЕН за убиство више од 300 Срба

0

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против ратног команданта 5. корпуса Армије БиХ Атифа Дудаковића и још 16 припадника Армије РБиХ.

Они су оптужени за злочине против човечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ilustracija: Thinkstock

Оптужени се терете за убиство више од 300 особа српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тела појединих жртава пронађена су после рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за делом убијених се још увек трага.

Део оптужнице за Атифа Дудаковића се односи на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама некадашње Аутономне покрајине Западна Босна, за време сукоба у Цазинској Крајини између Армије БиХ и војника лојаланих Фикрету Абдићу.

Тужилаштво ће, како се наводи у саоштењу, оптужбу доказивати позивањем 447 сведока и шест стручних вештака, као и прилагањем више од 1100 доказних материјала.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ на потврђивање.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!