СТРАХ ОД БОЛЕСТИ У СРБИЈИ: Да ли ће остати ико да нас лечи?!

17

Време када неће имати ко да нас лечи није будуће, већ садашње. Домови здравља увелико гасе поједине службе, а специјалистички прегледи се пребацују на Клинички центар где се праве километарске листе чекања. Понижени условима у којима су радили, а често и дугогодишњим „блејањем“ на бироу рада, српски лекари се масовно исељавају преко. Једна фотографија екипе у белим мантилима ових дана је уздрмала друштвене мреже.

Насмејани лекари и медицинске сестре из Србије на привременом или трајном раду у Немачкој – тако би могла да се опише фотографија с Твитера која данима изазива велике полемике.

Опис уз фотографију је: „Балкан екипа се скупила и извршила инвазију на баварску болницу. САЋЕ СВИ ДА НАУЧЕ СРПСКИ ИЗ МОРАЊА”.

Један лекар који је остао у Србији је поделио фотографију колега уз следећи коментар:

– Код мене за око четири године више од половине лекара иде у пензију, а у последњих двадесет година је примљено само двоје нових колега… Угашено је одељење урологије, немамо ни хирурга, кардиологија ради са два лекара, неуропсихијатрија остаје само са једним лекаром ускоро и … И то све у самом центру престонице, некада чувеном „првом дому здравља“!

Плата у Немачкој је од 2.500 до 4.000 евра, а послодавци у овој земљи могу да запосле раднике из земаља ван ЕУ ако кандидат има диплому високошколске установе, ако је радни уговор у складу са немачким правом и уколико је годишња бруто зарада страног стручњака виша од 44.800 евра, односно 34.944 за струке у којима највише недостаје радне снаге.

Висина плате је одређена колективним уговорима, тако да је плата иста као и за држављане те државе. У посредовању при запошљавању у иностранству учествују Национална служба за запошљавање, као и бројне приватне агенције које имају лиценцу за рад.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!