Прочитај ми чланак

НЕМАЧКА: Јевреји против Јевреја

0

Оснивање удружења „Јевреји у АфД“ изазвало је велику пажњу немачке јавности – и много критика бројних јеврејских организација у тој земљи. Ново удружење сада се представило јавности – шта је њихов циљ?

Чланови нове групе „Јевреји у АфД“ (ЈАфД) нису додуше још размишљали о идеји да их „благослови“ неки рабин, али Волфганг Фул, заменик председника ЈАфД каже да не би имао ништа против тога.

Фул је Јевреј. Раније је био председник Савета „Израелитске религијске заједнице Бадена“. С видним задовољством у недељу (7.10.) у Ербенхајму је објавио да се оснива јеврејска група у странци Алтернатива за Немачку. Иницијатива за сада има двадесетак чланова. Већином се ради о немачким држављанима који су се почетком деведесетих година доселили с подручја бившег Совјетског Савеза.

„На тај начин желимо да пошаљемо јасан сигнал“, каже један од оснивача групе, који не жели да каже како се зове, а не жели ни да разговара са „лажљивом штампом“ (Лüгенпрессе). „Ја сам као Јевреј из иностранства члан наводно ксенофобне Алтернативе за Немачку. Ту дакле нешто не штима. Или смо ми луди, или је луда Меркелова!“

„Меркелова унела јаз међу немачке Јевреје“

Свађа око тога ко је „луд“ наставиће се и након оснивања те групе. А исто тако ће наставити да се продубљује јаз међу Јеврејима – и унутар и ван АфД-а. Још пре оснивања група, 17 јеврејских организација и удружења у заједничком саопштењу оштро је критиковало иницијативу.

„АфД је странка у којој се одомаћила мржња према Јеврејима, релативизација, па све до негирања Холокауста. АфД је недемократска странка која презире људе и која је добрим делом десно-радикална. Та странка је случај за Службу за заштиту уставног поретка, а не за Јевреје у Немачкој“, наводи се у саопштењу које, између осталих, потписују Сентрални савет Јевреја у Немачкој, Савез традиционалних Јевреја и Општа конференција рабина.

Заменик предсједника ЈАфД Фул на критике јеврејских удружења узвраћа селдећим аргументом: „Централни савет Јевреја је дијаметрално супротан од нас. Јеврејским заједницама у Немачкој је потребна државна помоћ, а ми то одбацујемо.“ Сад је, дакле, Ангела Меркел још и поделила Јевреје у Немачкој, тако сматрају оснивачи ЈАфД.

„Проблем је забрана ритуалног клања“

Фул је искористио интересовање јавности како би на свој начин критиковао забрану ритуалног клања животиња, која је дефинисана и програмом АфД: „Забрана је проблем. У Швајцарској су јеврејске заједнице преживеле упркос забрани, али у Немачкој су уништене.“

Усијана атмосфера читаве те приредбе која се одржала у недељу могла се осетити и ван дворане у Ербенхајму. Догађај је обезбеђивало 18 полицијских возила, а у дворани је све било препуно наоружаних редара с бубицама у уху и тамним наочарима за сунце.

Јевреји из Русије имају симпатије за АфД

Страх је на оснивачкој свечаности удружења „Јевреји у АфД“ играо посебну улогу – нарочито страх од муслиманских избеглица. Један од оснивача Артур Абрамович демантовао је тврдње да би искуства јеврејске дијаспоре могло да доведе до више разумевања према избеглицама или чак до прихватања миграција: „Та слика је погрешна, и баш због тога је крајње време за оснивање платформе ’Јевреји у АфД’“, тврди Абрамович. Он је иначе у Немачку дошао са својим родитељима као двогодишњак из Украјине.

Према наводима јеврејског активисте Саше Ставског, власника интернет-платформе „Искрено забринути“ (Хонестлy Цонцернед), симпатије за АфД имају првенствено Јевреји који су се доселили с подручја бившег Совјетског Савеза. Сличне преференције уочљиве су и код тзв. „руских“ Немаца који су се протеклих деценија с истока доселили у Немачку. Многи од њих су уверени да муслиманске избеглице данас наводно примају више помоћи у интеграцији него јеврејски досељеници пре десет или двадесет година.

Религиозних удружења унутар странке?

Јевреји против Јевреја, хришћани против хришћана? На религиозна удружења унутар АфД ван те странке гледа се с веома много скепсе. Недавно је с конгреса немачких протестаната најављено да идуће године ниједан представник „хришћана у АфД“ неће бити позван на конгрес.

Посланик АфД у Бундестагу Фолкер Минц, портпарол платформе „Хршићани у АфД“, каже да то не може да разуме. Он не само да је уверен да је страначки програм АфД „компатибилан“ с хришћанском вером, већ сматра да то важи и за Јевреје: „АфД је странка која политички штити Јевреје у Немачкој.“

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!