Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Додик одржао буквицу Комшићу, завадио нас са Србијом и Хрватском

0

Актуелни председник Републике Српске и изабрани српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је Жељку Комшићу, будућем колеги трочланог колективног шефа државе, да се мало преиграо јер још није ступио на дужност а већ је, каже, успео да БиХ завади са Хрватском и Србијом.

Хрватски портал „Данас“ је то протумачио да је Додик већ стао у одбрану Хрватске тако што је очитао буквицу Комшићу.

foto: flickr

„Иако још није ступио на функцију члана Председништва, већ је успео да нас завади са Хрватском и Србијом, а поред њих покушава да дели лекције и мени, односно Републици Српској“, рекао је Додик, преноси Танјуг.

Комшић је, наиме, у само неколико дана након општих избора, који су у БиХ одржани 7. октобра, успео да узбурка духове својим изјавама. 

Најпре најавом да ће БиХ тужити Хрватску због градње Пељешког моста, а потом и тврдњом да је за њега Косово независна држава коју би БиХ требало да призна.

Коментаришући те изјаве, Додик је рекао, наводи „Данас.хр“, да се Комшић „мало преиграо и уживео у улогу политичког месије који суседним државама дели лекције како треба да се понашају“.

За Комшића је Додик рекао да је персонификација „политичког авантуризма која неће дoпринети сарадњи, а БиХ ће гурнути у још већи понор“.

„Авантуризам је кад Комшић, након честитке и позива на сарадњу, коју је добио од председника Србије Александра Вучића, одговори да је Косово за њега независна држава. Ако претње, увреде и ароганција којe сада Комшић просипа по региону, буду стил његове политике и у Председништву БиХ, бојим се да то неће водити никуд и биће врло тешко обезбедити комуникацију с окружењем“, казао је Додик.

Иначе, избором Комшића за хрватског члана Председништва БиХ још се не мири ни званични Загреб, ни Хрвати у БиХ, а у три херцеговачке општине, поручили су му градоначелници, није добродошао.

Он је на изборима освојио више гласова, претежно бошњачких, од лидера ХДЗ-a БиХ, Драгана Човић, са којим Додик има веома добру сарадњу.

Након избора хрватски медији су предвидели да ће избор Комшића у Председништво БиХ утицати на приближавање Хрватске Додику, што се у региону тумачи као још један парадокс општих избора у БиХ.

Један од парадокса је и то да је, на пример, изборне резултате у изборној ноћи, за Комшића и његову Демократску фронту, саопштавала странка СДА БиХ, Бакира Изетбеговића, али и да је изборни инжењеринг био такав да је Комшић освојио готово 13.000 више гласова од бошњачког кандидата Шефика Џаферовића.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!