Прочитај ми чланак

РУСИ СЕ НЕ ШАЛЕ На северном Кавказу одржане највеће војне вежбе у протеклих 30 год

0

Највеће војне вежбе у протеклих 30 година окончане су на северном Кавказу. Седам хиљада војника учествовало је у маневрима и преко 2,5 хиљаде комада војне технике, укључујући и бродове Каспијске војне флотиле, као и 80 авиона и хеликоптера.

Војне јединице размештене на југу Русије и Криму су такође учествовале у извођењу маневара.

„Формације 8. комбиноване армије извеле су задатке у Ростовској и Волгоградској области, као и у Ставропољској и Дагестану. Трупе 58. комбиноване армије имале су тактичке епизоде у Северној и Јужној Осетији, у Ставропољској области, Чеченији и Дагестану. А 49. комбинована армија је, на нивоу батаљонских тактичких група, извела трансфер из Ставропоља до Каспијског језера и испунила задатке у планинама Карачаево-Черкезије.“ – истакла је прес-служба Јужног војног округа.

По први пут је током маневара на северном Кавказу примењен принцип билатералности – неки војници су нападали, док су други били задужени за одбрану. Евалуацију тока војне вежбе вршило је преко 200 официра-инспектора.

Током вежби, трупе су активно примењивале борбена искуства стечена у операцијама наметања мира Грузији и сузбијања тероризма у Сирији. Извођене су радње уништавања тзв. „шехид-мобила“ (самоубилачки камиони-бомбе) у урбаним условима, постављања заседа у планинским пределима и искрцавања трупа на обалама Каспијског језера. Примењиване су и тестиране нове методе супротстављања крстарећим пројектилима помоћу обалских електронских и ПВО система, као и уништавања нападачких беспилотних летелица. Пловила Каспијске флотиле су изводила бојева гађања користећи ракетне системе „Калибр НК“.

„Овај метод извођења активности истовремено на оперативном и командном нивоу је перспективан“, рекао је командант Јужног војног округа, генерал-пуковник Александр Дворников.

Где и како купити тенк у Русији

Ако вам је досадио ваш аутомобил, а душа вам иште нешто ново и непознато – време је да полетите у Москву и купите тенк. И то потпуно легално!
У Русији се појавио вебсајт (на руском језику) под називом „Удружење теренских возила“, на којем било ко може да купи војну технику која је до пре свега неколико година јездила војним полигонима.

Шта може да се купи?

Да, заиста на руском интернету можете купити тенк Т-34 из Другог светског рата, којим је совјетска војска стигла до Берлина. Цена такве робе се креће од 12,5 милиона рубаља (око 200.000 долара по тренутном курсу) навише.

За оне које не привлачи ретро стил, у понуди су руски тенкови новијих генерација – било да је то Т-72 или турбо-погонски Т-80 са 1000 коњских снага, који је у стању да се по грубом терену креће брзином од 70 километара на час. Њихове цене су 22, односо 37 милиона рубаља (у доларима 350.000 и 500.000).

Важно је имати на уму да ово није урбани економични ауто са потрошњом горива од седам литара на сто километара. Тенк Т-72 „прождере“ 450 литара дизела на сто километара када се креће по неприступачном терену. Како би се возикали својим тенком, ваљало би да се опремите и сопственом бензинском станицом поред куће.

Шта је промењено на тенковима

Пожурићу да вас разочарам – да пуцате на комшије које праве буку ноћу неће бити могуће. Сви борбени системи су уклоњени са возила, па топом од 125 mm не би могли ни врапца да гађате.

Но, сви остали делови су у одличном стању и погодни су за пробијање кроз шуме и поља.

Да, само кроз шуме и поља. Нико вам неће дозволити да плашите камионџије и децу у аутомобилима по путу, јер не можете уштедети довољно новца за поправку асфалта након што по њему пређе гусенична грдосија од 50 тона.

Како да купите тенк у Москви

Како су у „Удружењу за теренска возила“ рекли за Russia Beyond, није вам потребна било каква друга документација осим пасоша како би купили тенк.

„Сва возила се индивиднуално припремају за наруџбину специфичног клијента. Најчешће продајемо Т-34 за Дан победе, 9. мај. Купују их домаћи предузетници и мецене које желе да одају почаст и сачувају сећање на претке поводом Дана победе“, рекао је Јевгениј Тен, менаџер теренског одсека удружења.

При томе, компанија не продаје тенкове за иностранство, јер се ова возила, чак и без боробених модула, и даље сматрају оружјем и лако се могу модификовати у било којој тенковској фабрици тако да буду враћена у борбени статус. Уколико странац жели да купи Т-80 или Т-34 за себе, мораће да га држи на територији Русије.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!