Прочитај ми чланак

ЦЕНЗУРА БЕОГРАДСКОГ СИНДИКАТА: Одлука „Јутјуба“ је хашка правда

0

"Београдски синдикат" нема право жалбе због цензурисања спота "Догодине у Призрену". Друштвене мреже преплављене су коментарима попут "погодили сте срж проблема"

ПОШТОВАНА господо из „Београдског синдиката“, иако смо утврдили да нисте повредили ниједно правило „Јутјуба“, ипак смо одлучили да вас цензуришемо, тако што ћемо ограничити приступ споту „Догодине у Призрену“ и избацити вас са трендинга. Ова одлука нема право жалбе.

Ово је, укратко, садржај писма које је видео-сервис „Јутјуб“ упутио члановима реп групе „Београдски синдикат“, образлажући одлуку да спорни спот, састављен од документарних снимака бомбардовања 1999. и скрнављења православних и верских објеката од стране Албанаца на Косову и Метохији, могу да виде и чују само они старији од 18 година.

– Стигла хашка правда – написао је члан БС Феђа Димовић, иначе, адвокат по струци. – Да нам је „Јутјуб“, којим случајем, дозволио да се жалимо на одлуку, жалба би гласила: Ко је.е и вас и ваш трендинг. Истина се не може мерити и оцењивати. Истина је само једна! Догодине у Призрену!

Стихови песме „Догодине у Призрену“, снимљене у сарадњи са етно-групом „Траг“, говоре о патњи и страдању српског народа на српској земљи, уз наду да се злочини над невиним жртвама на КиМ никада не понове. И никога нису оставили равнодушним. Друштвене мреже преплављене су коментарима попут „погодили сте срж проблема“, „најежила сам се, моје поштовање“, „ви сте за уџбенике и обавезну лектиру“… Српски драматург и професор Академије уметности Синиша Ковачевић у уторак се огласио на „Твитеру“ и послао ироничну поруку свима који осуђују потез престоничких репера.

– „Београдски синдикат“ спалити на Теразијама са њиховом одвратном песмом „Догодине у Призрену“ – твитовао је Ковачевић. – Заједно са њима нека гори и Јакшићева „Отаџбина“, Ракићев „Газиместан“, Дучићева „Аве Сербија“, Бојићева „Плава гробница“, Змајеви „Светли гробови“ и остало по слободном избору. Го..а једна родољубива.

И мада је „Јутјуб“ цензурисао спот на званичном каналу БС, он се без проблема може видети на друштвеним мрежама, али и на онлајн видео-платформи „Рутјубу“, руској верзији „Јутјуба“.

– Потпуно је небитно колико прегледа има песма, она је ту да остане и пренесе једну врло важну поруку – каже Димовић. – Што каже мој брат Прота, икона Христа налази се изнад грозних слика ријалитија, турбофолка и свега другог што је данас, нажалост, у тренду и чиме се смишљено трује српска омладина. Ми смо као онај мали колибри из басне који узима кап по кап воде у кљун и гаси шумски пожар. Када га остале животиње питају шта ради, он одговара: „Ја помажем колико могу“. У борби за оно у шта човек верује, нема повлачења, нити предаје.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!