Прочитај ми чланак

ЗБОГ ЋИРИЛИЦЕ МУ ЗАБРАНИЛИ ИЗВОЗ СОКОВА Онда је прорадио српски инат и стигле паре

0

Београђанин Никола Драганић, од недавно малинар из Драгачева, није протестовао када је цена малина пала на 60 динара, него је тону свог воћа претворио у сокове, џем и ликер и тако зарадио десет пута више него што би продајом малина.

На тај начин су углавном људи и сазнали за њега. Каже за себе да је урбани младић немирног духа као и што је био одувек.

Наиме, када је Никола уговорену количину сока требало да прода ланцу продавница власник му је замерио што је етикета на ћирилици.

Нећу да је мењам и нећу да ти продам – рекао му је Никола и 1.000 флаша сока није нашло свог купца.

*Београђанин Никола Драганић / Фото: Приватна архива

Међутим, то није трајало дуго јер је због самог квалитета сока кренула права помама, а нико се од купаца није бунио против етикете на ћирилици.

Никола је одрастао у Београду на Вождовачком асфалту, и како каже, дружио се са мангупима. Своје прве паре зарадио је продавајући воће и поврће на пијаци у „Јерковићу“. Касније се посветио сопственом бизнису.

*Сок од малина, домаћа производња / Фото: Приватна архива

Рано сам почео са својим бизнисом, узгојем јапанских преплица. Био сам клинац, имао сам деветнаест година и веровао сам у тај посао када нико није. Данашња омладина је веома статична, нема петљу да крене у сопствени бизнис. Желим, да на свом примеру покажем, да су и немогуће ствари могуће, ако имате вољу, жељу за радом и верујете у то што радите. Сан није нешто што видите током спавања, већ оно што вам не дозвољава да спавате, прича Никола за Еспресо.

*Узгој препелица и домаћи производи / Фото: Приватна архива

Како нам је објаснио, успех који је постигао није се десио „преко ноћи“.

За мене кажу: „Благо њему, успео је преко ноћи“. А не знају да је мени за успех преко ноћи требало скоро двадесет година. И док су моји вршњаци излазили по клубовима ја сам радио, нон-стоп сам радио. Успех није случајност. То је тежак рад, истрајност, учење, образовање, пожртвованост и најважније љубав према ономе што радимо, објашњава он.

*Димљене препелице, домаћа производња / Фото: Приватна архива

Новац од препелица улагао је у друге послове, а сада осим препелица продаје и њихово месо, јаја, димљене препелице, маринирана јаја…

Поред тога, прави кавезе за препелице и коке, а почео је и са производњом инкубатора за јаја.

*Маринирана јаја, домаћа производња / Фото: Приватна архива

Правим цеђени сок од старе аутохтоне јабуке будимке и кожаре, које јако доста има на подручју Драгачева где сада живим. Сомборска капорка је раса кокошака за коју држава даје субвенције, јако је захвална за чување и моје тренутно јато броји 70 птица. Пре две године сам посадио малине. Када је цена била јако ниска, као ове године, нисам желео да предајем хладњачарима него сам уложио још један атом снаге и направио готове производе. Нисам видео сврху изаћи на улицу и штрајковати, објашњава Никола и додаје:

*Инкубатор за јаја, Никола Драганић / Фото: Приватна архива

– Као што знате, један трговински ланац због моје етикете на ћирилици није желео да продаје мој сируп. Засметала му је етикета и ако смо се у напред договорили да купи целу количину сока од мене. У том тренутку се нисам бринуо за себе. Помислио сам: „Чекај, ја не морам да му дам, не зависим од тога али шта ће да раде они људи који немају избора?“. Данас те условљава са етикетом, сутра ценом, и тако даље. Одговорио сам му путем друштвених мрежа: „Моју етикету нећу мењати, макар не продао ни један једини литар“, испричао нам је Никола.

*Цеђени сок од старе аутохтоне јабуке будимке и кожаре, етикета / Фото: Приватна архива

У њему је затим прорадио српски инат, али га је пробудио и код осталих. Муњевито је почео да добија поруџбине баш за тај сок.

Видевши да неће имати довољно за све, Никола је сав сок препаковао у мању амбалажу и поклонио, као узорак, свим људима који су му наручили. Као дипломирани економиста сматрао је да је то добар потез, а ове године ће све поклонити, па ће много људи добити прилику да га проба, а тек следеће године Никола очекује неку конкретну зараду.

*Сок од малина, домаћа производња / Фото: Приватна архива

Зашто је отишао из Београда за Гучу?

Те, 2009 године, десиле су се велике промене у мом животу. Родио ми се син Марко, изгубио сам посао у фирми у којој сам дуго и поштено радио, мајка ми је остала трајни инвалид, кућа, окућница, заједно са фармом препелица, потпуно је изгорела. Нисам имао избора, отишао сам са супругом код њених да тамо живимо. Неко би рекао од нуле, ја кажем из минуса, објашњава он.

На питање који му је био најтежи тренутак у животу и раду, Никола нам је објаснио, али и јасно поентирао на крају.

*Николина фарма препелица / Фото: Приватна архива

Имам пријатеље који имају на жалост болесну децу, имам пријатеље који не могу да имају децу, имам пријатеље који су изгубили себи најрођеније. Када мало боље размислим, нисам ни имао најтежи тренутак у животу… Када вам се неко пожали да има проблем питајте га да ли су сви живи и здрави, ако потврдно одговори, он онда и нема проблем, објаснио је Никола.

За крај, свима је поручио да треба да раде оно што их чини срећним јер како каже, човек не може да утиче да ли ће бити богат, али само од њега зависи да ли ће бити срећан.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!