Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ У БиХ и СРПСКОЈ: Додик слави победу са песмом „Не може нам нико ништа!“

0

У Босни и Херцеговини су одржани избори, осми по реду на свим нивоима власти од проглашења независности те државе 1992. године.

У штабу СНСД увелико се слави, а Милорад Додик се дохватио микрофона и запевао песму „Не може нам нико ништа“

Милорад Додик је на прес конференцији СНДС проглашен за српског члана Председништва БиХ. Додик објавио је да је добио са разликом од 70.000 гласова.

„Ово је победа чиста као суза!“, рекао је Додик.

Он је рекао да очекује да ће коначна разлика бити око 80.000, а за Жељку Цвијановић око 40.000 гласова.

„Извојевали смо победу у многим општинама. Захваљујем се свима који су гласали за нас и коалиционим партнерима. За председника Српске сачекаћемо још мало. Не могу им помоћи ни сто америчких и британских амбасада“, рекао је Додик.

Иванић: Још је рано за проглашавање победе.

Кандидат за члана Председништва БиХ Младен Иванић каже да на 520.000 пребројаних гласова Милорад Додик има предност од 30.000 гласова. Иванић је рекао да има доста нелогичности у зворничкој изборној јединици и да ће тражити поновљено бројање.

Према његовим речима Иванић је кажњен због калкулантске и поданичке политике према Западу.

„Залагаћу се за позицију РС и моја девиза ће бити РС пре свега. Одбациваћу сваку врсту наметања. Не занима ме ко су изабрани чланови из друга два народа и не калкулишем са тим. Калкулишем само са подршком мог народа“, рекао је Додик. 

Додик је рекао да у Председништво иде као представник српског народа и да ће му положај срског народа и РС бити приоритет број један.

„Одбацујем било какву политику мешања странаца“, рекао је Додик.

Према његовим речима, он је водио позитивну кампању и није злоупотребљавао догађаје који немају везе са политиком.

Додик каже да ке сада кључно питање како обезбедити јединство власти на нивоу РС и БиХ  и да је са бројем гласова које је добила Жељка Цвијановић то и могуће.

„Једино питање које имам за опозицију је колико пута морам да их победим да би се уморили“, рекао је Додик.

Додик каже да ће у згради Председништва где он буде седео морати да буде застава РС.

„Ово је победа чиста као суза!“, рекао је Додик.

– Пре него што сам дошао на проглашење победе чуо сам се са председником Србије Александром Вучићем – рекао је Додик.

– Он је са радошћу примио вест о овим резултатима. Са њим ћу се срести врло брзо,можда чак и пре него што се састанем са својим колегама у Председништву. Србија је била на удару Иванићевих лажи.

НАЈНОВИЈИ РЕЗУЛТАТИ

У центру Бањалуке стање је „редовно“, присталице странака још се не окупљају да прославе резултате, јавља репортер Спутњика.

Према подацима СНСД-а на обрађених 81,84 одсто бирачких места Милорад Додик је освојио 303.904 гласова, а Младен Иванић 241.051 гласова.

Човић практично признао пораз

Драган Човић је након првих изборних резултата разочаран чињеницом да су Бошњаци масовно гласали за Жељка Комшића.
„Подршка је далеко боља него што смо очекивали. Надам се укупној цифри од 155.000 гласова. Ако знамо колико је наше бирачко тело, желим да се захвалим свима и преузећу обавезу. Заједништво је резултирало добрим резултатом“, казао је Човић.
Ипак, Бошњаци су изабрали Комшића, рекао је Човић.
„Ово је порука свима, хрватски народ је послао поруку да је конститутиван и да је проевропски. Жалостан сам што Бошњаци то нису разумели и што су се определили другачије. Мислио сам да то неће урадити. Ми ћемо у хрватском гласачком телу имати 80 посто. Не можете, Бошњаци, Хрватима бирати легитимне представнике, то је пут назадовања, то није европски пут. То је порука и представницима међународних институција. Трудили смо се да изменимо Изборни закон. Сада се види када је превага у рукама најмногобројнијег народа. Верујем да ће међу Бошњацима бити разумевања јер то није добро за бошњачки народ у БиХ и то може изазвати невиђену кризу. Свесни смо те одговорности“, поручио је Човић.

На основу 451.986 пребројаних гласова из Српске, за Милорада Додика је гласало 213.826, а за Младена Иванића 211.933 гласа. Разлика је 42 промила, односно 1.893 гласа, што могу да преокрену два бирачка места, рекао је председник Иванићеве ПДП Бранислав Бореновић.

„У историји Српске ово је најнеизвеснија политичка трка до сада“, оценио је он.

Када је у питању избор за Председника Републике Српске СНСД тврди да након 17 одсто бирачких места Жељка Цвијановић је освојила 35.581, а Говедарица 29.637 гласова.

СНСД на основу 72 одсто бирачких места: Додик има око 55-56 одсто, Иванић 44; Жељка Цвијановић има 55% гласова.

У СНСД на основу 59,5% одсто бирачких места тврде да је Додик добио преко око 214.584 гласова, а Иванић 165.784.

Међутим, Игор Црнадак из Иванићеве странке ПДП тврди да њихов кандитат води испред Милорада Додика. 

„Резултати су за нас изразито оптимистични. Додик је у Бањалуци поражен, а на основу 44,6 одсто пребројаних гласова Иванић у целој Српској води за око 8.000 гласова“, рекао је Црнадак за Српскаинфо.

Лидер ПДП, чланице Савеза за побједу, Бранислав Бореновић обратио се вечерас новинарима и саопштио да кандидат за српског члана Председништва БиХ, Младен Иванић, води испред противкандидата Милорада Додика за око пет одсто гласова.

Бореновић је изразио посебно задовољство великом излазношћу у градским срединама, пре свега Бањалуци, додајући да су те средине највише и гласале за Иванића.

Бореновић је рекао да на основу 20 одсто обрађених гласачких листића, Иванић води на основу обрађених 20 Младе Иванић води 51,6 одсто гласова, а да Додик има 45,8 одсто гласова.

У том савезу очекују наставак тог тренда, а Бореновић каже да док Иванић води у градским срединама, Додик води у сеоским срединама.

Оценио је да је важно и то што је Бањалука гласала за Иванића и додао да је уверен да ће он остати на месту српског члана Председништва још четири године. Иванић води каже Бореновић у Новом Граду, Модричи, Бјељини, Добоју.

ПРВИ РЕЗУЛТАТИ

У СНСД на основу 39 одсто бирачких места тврде да је Додик добио преко 58,8 одсто гласова, а Иванић преко 40 одсто.

Атмосфера у Изборном штабу СНСД је победничка, а портпарол те странке Радован Ковачевић каже да је лидер те странке Милорад Додик практично већ нови члан Председништва БиХ из Републике Српске.

Према првим резултатима, каже Ковачевић, на основу до сада пребројаних 20 одсто гласачких листића, Додик води са 58 одсто гласова грађана РС. Према речима Ковачевића, противкандидат Младен Иванић има око 40 одсто гласова.

Ковачевић је захвалио и честитао свим грађанима који су изашли на изборе И гласали за кандидате СНСД, с обзиром на то да је ово, како је рекао, била једна од најпрљавјих кампања.

У Изборном штабу ПДП атмосфера је оптимистична, а очекује се обраћање председника те странке Бранислава Бореновића који је кандидат Савеза за побједу за Парламентару скупштину БиХ.

У седишту странке су Игор Црнадак И Младен Иванић, кандидат за српског члана Председништва БиХ.

Невесиње

Према подацима Изборног штаба СНСД-а у Невесињу, у овој општини на узорку од једне трећине гласачких места, Милорад Додик је освојио 65 одсто гласова.

И у Изборном штабу СДС, чији је председник Вукота Говедарица, кандидата за Председника Републике Српске, атмосфера је оптимистична, уз опрез.

У странци очекују да му се прдружи Иванић. Савез за победу очекује победу Говедарице.

Бранислав Бореновић, лидер ПДП, саопштио је да је до сада прегледано 75.628 листића и да је за Младена Иванића гласало 51,6 одсто бирача.

„Та разлика ће расти, јер Иванић води у градовима, укључујући и Бијељину“, рекао је Бореновић.

Опозициона СДС је само изашла са податком да је излазност на изборима била око 55 одсто. Председник Партије демократског прогреса, Бранислав Бореновић, изнео је предвиђање излазности. По њему је излазност у Српској била преко 60%

Носилац листе Социјалистичке партије за Народну скупштину РС Горан Селак рекао је да Додик води испред кандидата СзП Младена Иванића.

А о изборима у Федерацији БиХ прочитајте – ОВДЕ:

 

МУП: ИЗБОРИ ПРОТЕКЛИ БЕЗ УГРОЖАВАЊА БЕЗБЕДНОСТИ

Процес гласања на 2.098 бирачких места у Републици Српској протекао је без угрожавања безбедносне ситуације и већих нарушавања јавног реда и мира, саопштено је вечерас из МУП Републике Српске.

Полицијски службеници МУП Републике Српске су од 15 часова па до затварања бирачких места у Републици Српској у 19 часова поступили, како се наводи, по две пријаве о нарушавању јавног реда И мира на бирачким местима.

 

МУП подсећа да се забрана о превозу експлозивних материја на подручју Републике Српске примењује до сутра у 6,00 часова.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!