Прочитај ми чланак

ШИПТАРА ЋЕ БИТИ СВЕ МАЊЕ НА КОСОВУ: ЕУ укида визе за Албанце са Космета?

0

Председавајући Комитета за спољне послове и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер подржао је укидање виза за Албанце такозване државе Косова.

Мекалистер је навео да су у вези с тим, приштинске власти испуниле све критеријуме.

– Косовске институције су напорно радиле да испуне све критеријуме и сада је дошло време да се то догоди. Постоје нека премишљања у земљама чланицама ЕУ, укључујући Француску и моју родну Немачку, али сам свестан да су очекивања на Косову висока – казао је Мекалистер у Приштини после сусрета са самопроглашеним премијером Косова Рамушом Харадинајем.

Мекалистер је током разговора позвао косовске власти да наставе реформе, посебно у сфери борбе против корупције и организованог криминала, као и у областима безбедности и миграција.

„Позивамо вас да држите темпо и наставите са напорним послом који обављате. Време је да покажете своје напоре у земљама чланицама које имају неке бриге по том питању. Мислим да ћемо моћи да прокрчимо пут за визну либерализацију за Косово“, казао је Мекалистер.

Он је казао да као и велика већина чланова Европског парламента, подржава проширење Европске уније на „свих шест држава Западног Балкана“, које како је оценио, имају европску перспективу.

„Мислим да је стратегија за Западни Балкан коју је комесар (Јоханес Хан) представио прошле године, изузетна. То су основе, и на томе радимо“, казао је председавајући Комитета за спољне послове и известилац Европског парламента за Србију.

Он је додао да је са Харадинајем разговарао о дешавањима на Косову али и о дијалогу Београда и Приштине.

„Косово се суочава са многим изазовима и било је занимљиво чути како премијер гледа на те ствари. Са једне стране, разговарали смо о ономе што се дешава у домаћој политици, у овој држави, на чему влада ради, а са друге стране смо разменили ставове како ће се дијалог Србије и Косова наставити“, казао је Мекалистер.

 

Премијер лажне државе Косова Рамуш Харадинај рекао је да је са Мекалистером разговарао о „домаћем задатку“ за Косово као и о европској перспективи.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!