Прочитај ми чланак

ЗАШТО ПУТИН НИЈЕ ЖЕЛЕО ЗАЈЕДНИЧКУ КОНФЕРЕНЦИЈУ након састанка са Вучићем?

0

Председник Србије Александар Вучић пренео је руском председнику Владимиру Путину да је 2решење за Косово још далеко" и још једном потврдио да је Србија опредељена за војну неутралност, док је Путин пред почетак разговора "у четири ока" казао да је "уверен да је неопходно да разговарамо и о ситуацији у региону", пише Данас.

Двојица председника се након разговора нису заједнички обратили медијима, што је представљало новост у односу на њихов сусрет у Кремљу у децембру 2017. Представници дипломатских кругова тврде незванично за Данас да конференција за новинаре није одржана јер је руска страна тако инсистирала.

foto: flickr

„Кремљ не жели да буде увучен у додатне тензије, имајући у виду недавно заоштравање ситуације у контексту Косова, када је Хашим Тачи посетио Газиводе и околину. Док би Вучићу сада ишло у прилог да Путин јавно пружи снажну подршку ставовима Београда, Руси су далеко опрезнији и сматрају да Србија треба да стиша тон. Зато, Вучић је дао изјаве појединим медијима, али се уздржао од било какве запаљиве реторике“, наводе извори.

Председник Србије је после сусрета „у четири ока“ са руским председником казао да је „са њим говорио о конкретним корацима о којима не могу јавно да говорим“, јавио је портал Спутњик.

Вучић је истакао да је Путину пренео да Србија има пристојне односе с НАТО, али да нема никакве жеље да буде у НАТО.

Владимир Путин био је знатно сажетији у изјавама. Поред поруке да је „неопходно да разговарамо о ситуацији на Балкану“, он се сложио са Вучићем да расте ниво робне размене између двеју држава, као и ниво руских инвестиција у привреду Србије.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг потврдио је јуче да ће овог месеца посетити Србију. Он је најавио да ће у Србији присуствовати „највећој вежби пружања помоћи у ванредним ситуацијама“, коју НАТО изводи са 40 земаља учесница.

– Следеће недеље путујем поново у тај регион и посетићу Београд, Загреб и Љубљану. А у Србији ћу присуствовати нашој највећој вежби пружања помоћи у ванредним ситуацијама са 40 земаља учесница – рекао је Столтенберг на конференцији за медије одржаној уочи министарског састанка НАТО у Бриселу.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!