Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВИ ПРИЈАТЕЉИ Немци предали војни камп КФОР-а Харадинају за „тренинг камп“

0

Делегација Немачке је данас на Косову поводом званичног обележавања Дана уједињења Немачке свечано предала камп немачког одреда КФОР-а у Призрену Рамушу Харадинају и он постаје "Тренинг иновациони парк". - Желим да вам кажем да су Немачка и немачки војници успешно обавили посао. Њихова застава, немачка застава ће заувек бити високо на Косову, због службе коју су обавили часно" - рекао је Харадинај.

Центар у Призрену је заједнички пројекат Владе Косова и Владе Немачке, а свечану делегацију предводили су државни секретар у Министарству одбране Немачке Томас Зилберхорн и државна секретарка у Министарству за економску сарадњу Мариа Флаксбарт.

Харадинај је данас, током сусрета с делегацијом Владе Немачке, оценио билатералне односе и партнерство као добре.

„Важно је да се ова посета остварује поводом Дана уједињења Немачке. Уједињење Немачке је празник и на Косову, али и широм Европе, и данас је празник. Имамо част да славимо Дан уједињења Немачке са уваженим гостима, у исто време, са свим Немцима који служе на Косову, било као војници било као цивили“, рекао је Харадинај.

Он је рекао да војно присуство Немачке, кроз немачки војни камп у Призрену, од данас прелази у „економско присуство“, пошто се тај камп „Бундесвера“ претвара у „Тренинг иновациони бизнис парк“.

Он је истакао да ће Немци и даље бити у мисији КФОР-а, али да се њихово војно присуство у Призрену замењује економским.

„Могу вам рећи да смо оптимисти да ће то бити изузетно важно за развој економских односа Косово Немачка. Желим да вам кажем да су Немачка и немачки војници успешно обавили посао. Њихова застава, немачка застава ће заувек бити високо на Косову, због службе коју су обавили часно“, рекао је Харадинај.

Државни секретар у Министарству одбране Томас Зилберхорн је рекао да је „дошло време да се становништву на Косову пренесе одговорност и се војни инструменти трансформишу у цивилне“ који ће обезбедити „економски раст за будуће генерације на Косову“.

„Част нам је да покажемо јавности на Косову, али и шире, у Немачкој, да је наша војна активност на Косову била успешна на начин који је допринео стабилности, који пружа основу за економски раст у цивилном смислу“, рекао је Зилберхорн и додао да су се немачки војници ангажовали на стварању стабилности, мира и просперитета за будуће генерације Косова.

„Ово је историјски дан, јер камп од војне употребе, претварамо у цивилну и то представља немачку спољну политику, где на једној страни стварамо безбедно, стабилно стање, а на другој страни помажемо развоју и коначно остварујемо развојну сарадњу“, рекла је државна секретарка у Министарству за економску сарадњу Флаксбарт, додајући да је новим генерацијима потребно пружити перспективу за стручно образовање и успех у раду.