Прочитај ми чланак

ВУКАДИНОВИЋ Српска власт и медији фалсификују изјаве високих руских представника?!

0

Подсетио је да руски представници непрестано истичу да подржавају договоре Београда са Приштином, али увек уз додатак „у складу са Резолуцијом 1244“, а да таквог јасног става у српском политичком врху нема, него се чак овај руски став и помињање Резолуције прећуткује и фалсификује.

Посланик НС – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић упитао је зашто председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић имају, како је рекао, „маћехински“ однос према Резолуцији 1244 СБ УН, додајући да они тај документ покушавају да систематски багателишу и „гурну под тепих“.

То се, поред осталог, према његовим речима, видело и на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку, где је говорила Ана Брнабић не споменувши ту Резолуцију.

Подсетио је да руски представници непрестано истичу да подржавају договоре Београда са Приштином, али увек уз додатак „у складу са Резолуцијом 1244“, а да таквог јасног става у српском политичком врху нема, него се чак овај руски став и помињање Резолуције прећуткује и фалсификује.

Вукадиновић је навео читав низ изјава Сергеја Лаврова и других руских званичника, у којима се увек помиње Резолуција 1244 као платформа за решавања питања КиМ.

Друго Вукадиновићево питање у Скупштини тицало се министарства пољопривреде и односило на продају ПКБ. Вукадиновић је тражио информације о неопходности те продаје и питао да ли је тачно да се као купац појављује „неидентификован правни субјект, тек недавно основан, са седиштем у Иригу и оснивачким капиталом од сто динара“.

Вукадиновићу је одговорио шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, који је рекао да није тачно да премијерка Ана Брнабић није спомињала резолуцију 1244 у Њујорку, додајући да је она приликом те посете изричито тражила да се мисија УНМИК-а не смањује.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић упитао је која је то политика за КиМ доживела пораз, како је то рекао председник Србије, и која ће бити следећа политика коју ће заступати.

„Да ли је то политика коју заступа Тони Блер и ко њега плаћа, за шта га плаћа и шта он може да преговара у име грађана Србије? Шта је премијерка предузела у вези с одлуком косовске владе да се на делу општине Грачаница граде резиденције Владе Косова“, упитао је Алексић.

Он је питао и ко је убио лидера косовске Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, докле се стигло са истрагом, као и када ће бити срушен нелегални објекат на Копаонику и ко је рушио у Савамали.

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да посланици данас започињу расправу о „Карпатима и слепим мишевима“, док тема Косова и Метохије, како каже, не долази на дневни ред скупштине.

„Вучић је рекао да о КиМ не преговара Тони Блер, него он, а ја питам ко га за то овластио. Тражим и јавни демант да општине Бујановац, Прешево и Медвеђа нису на преговарачком столу у вези са КиМ“, рекао је Обрадовић.

Лидер Двери тражио је да председник Србије одговори ко га је овластио да преговара о Косову и Метохији. „Ја се не сећам да смо у овом парламенту одобрили било какву преговарачку платформу“ – истакао је Обрадовић.

Он је додао да су Народној скуштини изгледа приоритетније теме попут очувања афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта, што је тренутно на дневном реду, од теме Косова и Метохије о којој представници власти чешће разговарају са Сорошем, са којим је Вучић имао неколико састанака, него са посланицима. „Било би добро да нас председник информише шта тачно разговара са Сорошем на све учесталијим састанцима“ – сматра Обрадовић, и додаје да се пре неки дан А. Сорош састао са Тачијем и причао о признању Косова па је битно да знамо да ли је он Вучићев посредник за договор са Тачијем на ову тему.

Обрадовић је тражио да Влада јавно демантује да су општине Прешево, Бујановац и Медвеђа предмет разговора о било каквој размени територије. „Недопустиво је да се преговара о размени нашег за наше“ – додао је он и питао који је смисао Координационог центра за Прешево, Бујановац и Медвеђу, како се уопште Медвеђа нашла у оквиру тог координационог центра и који је смисао сталног помињања Прешевске долине која као географски појам не постоји.

Председник Двери је поново питао ко је министар културе у Влади Србије – Владан Вукосављевић или Жељко Митровић, а будући да још није добио одговор на питање о прању пара у изборној кампањи СНС за председничке изборе 2012. године поновио га је и на овој седници. „Да ли ће надлежни органи да спроведу истрагу и утврде зашто је СНС између двакруга председничких избора 2012. године уплатила 246 милиона динара фирми иза које наводно стоји Горан Веселиновић, Вучићев кум и да ли се ту ради о прању државног новца?“ – питао је Обрадовић.

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ питао је председника државе Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић зашто је у расправу у вези с решавањем питања Косова и Метохије унесен термин „разграничење“, констатујући да треба да се користи реч „раздвајање“. Према његовим речима, појавом термина „разграничење“ настале су спекулације да би могло бити речи о државном разграничењу, да ће да се призна независност Косова и омогући његов пријем у УН.

„Треба јавности ставити до знања да ни у једној варијанти то не долази у обзиру и да треба да се користи термин раздвајање“, рекао је Шешељ, наводећи да се показало да Срби и Албанци не могу да живе заједно „тамо где су Албанци доминантни“.

Србија мора убудуће да има увек спремну војно-полицијску јединицу од око 1.000 припадника која ће, на прву следећу кризу коју изазову Албанци, бити спремна да уђе на подручје Косова и Метохије. Тако пише у Резолуциуји 1244. Запад ће дићи велику галаму, али не може против Резолуције”, рекао је у Скупштини Србије Војислав Шешељ, лидер Српске радикалне странке.

Навео је да је крајње време да се деси нека међународна криза поводом те „наше 20 година окупиране националне територије“. „Дакле прва следећа провокација – улази наша јединица, а ако треба улази појачање и авијација. Ми имамо гаранције Русије да она никада неће Србију оставити на цедилу, а поводом Косова имамо и гаранције Кине да ће нам пружити подршку у Уједњеним нацијама“, додао је.

У обраћању посланицима у Скупштини Србије, Шешељ је рекао да нема више никаквог смисла да сваки пут када Албанци изазову кризу, Србија подиже мере приправности војске и полиције, већ да је потребно да једна јединица увек буде спремна за повратак на Косово. Шешељ је упитао и председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић због чега је у расправу о проблему Косова укључен термин разграничење, с обзиром да су тако у јавности настале шпекулације да би ту могло бити речи о државном разграничењу и признавању независности Косова, односно пријему у УН.

„Треба јасно ставити јавости до знања да то ни у једној варијанти не долази у обзир. Треба користити термин раздвајање“, рекао је Шешељ. Према његовој процени, то раздвајање би могло да се обави тако што би 12 општина са српском већином на Косову било у директном правном систему Србије а остатак Косова би добио највиши степен аутономије, где се Београд не би мешао у унутрашње друштвене односе Албанаца, али уз обавезу да границе контролише српска полиција.

„Једино то може бити у опцији као начин решавања проблема на Косову и Метохији. Не треба искључити варијанту размене становништва. Где има изолованих српских села да се преселе на подручја са српском већином, или у Прешево и Бујановац, да се размени имовина са Албанцима. То је једина рационална варијанта, да би сви који рачунају да ће на крају Косово бити признато и примљено у УН могли да распрше своје фантазмагоричне снове“, рекао је Шешељ. Он је оценио да ни Русија ни Кина неће дозволити пријем Косова у УН ако је Србија против тога, а нико у Србији по Уставу не може чак ни да разговара о отцепљењу, већ само о уредјењу унутрашњих друштвених односа на Косову.