Прочитај ми чланак

САБЛАСНИ ПЛЕС „ЗОРБЕ“ НАД ГРЧКОМ: Прве жртве, евакуација, спасавање (видео)

0

Ретки медитерански ураган (Медиган) „Зорба“ у Грчкој донео је снажне ветрове и тешке падавине, а најтеже су погођени поједини делови острва Евија, где је нестало троје људи, као и јужно полуострво Пелопонез.

Ројтерс преноси да је грчка државна телевизија објавила да се на Евији у граду Мантуди као нестали воде младић и средовечни пар. Наводи се да је служба цивилне заштите покренула операцију потраге и спасавања.

Из главних грчких лука бродови не испловљавају, а саобраћај је поремећен широм земље пошто су путеви поплављени. Забележени су нестанци струје и оборено дрвеће као последица изузетно снажног ветра.

Наводи се да су ватрогасци примили више од 1.300 позива за помоћ у евакуацији људи заробљених аутомобилима и поплављеним кућама, као и да би уклонили оборено дрвеће и шут, пренео је Танјуг.

На телевизијским снимцима види се као како су поплављене улице „претворене“ у луке на ширем подручју Коринта на Пелопонезу, где су огромни таласи ударали о обалу у приобалним градовима тог региона.

„Пелопонез се држи, упркос утицају и пропратним ефектима овог екстремног временског феномена“, казао је регионални гувернер Петрос Татулис, који је додао да је забележена штета на домовима, пољопривредном земљишту и државној инфраструктури.

Наводи се да је температура ваздуха неочекивано опала и за до десет степени ове седмице и да на појединим подручјима брзина ветра износи и више од 100 километара на час, а очекује се додатно погоршање.

Служба за цивилну заштиту издала је упозорење да би невреме данас могло да захвати и северни и централни део Грчке, као и да би могло да дође до појаве блатних клизишта и поплава у широј области престонице Атине, где је у августу у пожарима страдало најмање 99 људи.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!