Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКА АМБАСАДА: У Црној Гори се продају деца! Сексуално их злостављају…

0

Деца у Црној Гори укључују се у најгоре облике рада, међу којима су присилно просјачење и сексуална експлоатација, наводи се у Извештају Амбасаде САД у Црној Гори.

У документу под називом Извештај о најгорим облицима радног ангажовања деце, објављеном на интернет страници Амбасаде, наводи се да је Црна Гора прошле године постигла умерени напредак у напорима да се елиминишу најгори облици дечјег рада.

илустрација

„Црна Гора је изворна одредишна и транзитна земља за трговину децом која су принуђена на присилни рад, укључујући просјачење, посебно међу ромском популацијом. Неке ромске девојчице су у договореним браковима продаване по Црној Гори и на Косову, где су третиране да служе“, наводи се у Извештају.

Наводи се да су деца, посебно девојчице, продавана за сексуалну експлоатацију по државама региона и у Западној Европи.

У извештају се истиче да нека деца из популације Рома, Ашкалија и Египћана (РАЕ) наилазе на препреке приликом регистрације рођења, што отежава њихово школовање и чини их рањивијим на принудан рад.

Наводи се да су високе цене административних такси разлог великог броја нерегистроване деце РАЕ популације, али се упозорава на чињеницу да њихови родитељи нису свесни важности регистрације.

РТЦГ је крајем протекле недеље пренео податке из Извештаја о примени Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља да су у последње две године, односно 2016. и 2017, центри за социјални рад у Црној Гори евидентирали 32 случаја сексуалног насиља над децом.

У том документу, који је усвојила црногорска влада, наводи се да је по евиденцији центара за социјални рад крајем 2016. било 17 случајева сексуалног насиља над децом, а крајем 2017. регистровано је 15 случајева.

У извештају се наглашава да је у 2017. једно лице правоснажно осуђено због сексуалног деликта над дететом, а осуђеник је повратник.

Наводи се да се бележи пораст броја деце која су жртве физичког насиља, и то за 20 одсто.

Поред тога, крајем 2016. у Црној Гори је било 122 случаја занемаривања детета, а 2017. године 170, што је повећање од 39 одсто.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!