Прочитај ми чланак

МИРАН ПРОТЕСТ СРБА У ТОКУ Кфор надлеће хеликоптерима, РОСУ се повукле

0

Портпарол КФОР-а Вићенцо Грасо нагласио је у саопштењу и да хапшења у Зубином Потоку није било, као што је неколико пута тврдио Марко Ђурић, а да патроле и хеликоптери КФОР-а и даље надгледају ситуацију на терену.

„После провере чињеница могу да одбацим све наводне информације о могућим полицијским операцијама и хапшењу људи у Зубином Потоку. Ти наводи дефинистивно нису истинити”, закључио је Грасо.


Група револтираних Срба блокирала је магистрални пут Косовска Митровица – Рибарић у месту Зубин Поток.

Председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да последњи упад наоружаних косовских специјалаца на север Косова представља напад на мир и безбедност Срба на Косову и Метохији.

„Ово је напад са несагледивим последицама на живот Срба на северу Косова и Метохије“, оценио је Ракић у саопштењу и истакао да се то више неће дозволити.

„Ми то више нећемо дозволити, ако већ Кфор не жели, као председник Српске листе позивам државу Србију да заштити српски народ и своју имовину и да наши органи најхитније интервенишу“, истакао је Ракић.

Он је уклазао да 19 година српски народ живи у страху и неизвесности и поручио да неће бити неми посматрачи док мир и живот њихове деце било ко угрожава.

„Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот у своју имовину, јер Газиводе су српске“, рекао је Ракић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су се припадници специјалне јединице РОСУ повукле са севера Косова и Метохије данас поподне око 16 часова.

Ђурић је рекао и да је Београд добио извињење од појединих западних амбасада ,које су раније тврдиле да РОСУ нису ни биле присутне на северу КиМ.

„То само показује од кога су поједини домаћи медији добијали информације да јединица РОСУ нема на северу“, рекао је Ђурић.

Војска Србије је у складу са наређењем Врховног команданта стављена у одговарајући степен приправности, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

„Наређење Врховног команданта је и даље на снази и док је тако Војска Србије прати ситуацију и спремна је да одговори на сваки развој ситуације“, рекао је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић указао је данас да се већ дуже време говори о заузимању језера Газиводе, те да је могуће да је на тај начин „неко желео да оствари своје циљеве“.

„Морамо да узмемо у обзир да се дуже време говорило да ће доћи до заузимања језера Газиводе, да ће доћи до инцидената. Ваљда је неко желео да на тај начин, стварајући тензије, стварајући ситуацију која је јако компликована, оствари неке своје циљеве“, рекао је Јевтић за РТС.

Према његовим речима, добро је да није дошло ни до какве реакције становништава, „јер сигурно је неко за циљ имао и то“.

Подсетивши да се у Приштини одржава протест опозиције против „иницијативе о постизању компромисног решења у дијалогу“ Београда и Приштине, Јевтић је рекао да је могуће да је упад РОСУ на Газиводе начин и да се скрене пажња са тог протеста.

„Видећемо наредних дана шта је главни циљ овога што се дешавало, али је врло важно да је данас све остало и прошло мирно. Мислим да је то суштински најважније“, рекао је Јевтић.

Он је додао да политички представници Срба и српски народ на КиМ очекује да се државно руководство Србије огласи јасном поруком, оценивши да је важно да српко руководство позива на смиривање напете ситуације и упућује поруке усмерене ка томе да сви проблеми и питања који су отворени једино могу да се решавају кроз дијалог.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун окарактерисао је данашњи упад РОСУ на језеро Газиводе као непотребну провокацију усмерену према српском народу истичићи да је добро што са српске стране није било никаквих исхитрених реакција.

Дрецун је рекао да је данашњи долазак Хашима Тачија на север Косова заправо „намењен“ Албанцима будући да у Приштини почиње велики протест против његове идеје о корекцији границе са Србијом.

Он заправо жели да неутралише негативне последице тог скупа који је усмерен ка политици коју он води, а са којом се не слажу сви, истиче Дрецун.

„Таквих провакција било је и биће их и Србија је на прави начин одговорила. Остаје да се види шта ће бити у Приштини након овог скупа“, рекао је Дрецун.

Он је додао да је Србија одговорила разумно и на прави начин, будући да када вас неко провоцира то често буде са циљем да изазове неку исхитрену реакцију која би ишла на нашу штету.

„Показали смо да смо разумни и да нећемо имати исхитрене реакције, да смо предвидив и одржив партнер, јер желимо мирне односе“, рекао је Дрецун.

КОЦИЈАНЧИЋ: РАЧУНАМО НА МИР И УЗДРЖАНОСТ СВИХ
Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић позвала је у име ЕУ на мир и уздржаност поводом ситуације на Северу Косова

Она је нагласила да ЕУ озбиљно разматра извештаје који стижу са Севера Косова, где су се јединице РОСУ током дана распоредиле око језера Газиводе.

”Ми смо у блиском контакту са Свим релевантним актерима, како на терену, што укључује КФОР, тако и на нивоу врховних центара”, поручила је Коцијачић.

Коцијанчић је рекла да ”врховни центри” подрзумевају власти у Београду и Приштини.

СПЕЦИЈАЛЦИ ИЗ АЛБАНИЈЕ ВЕЖБАЛИ СА РОСУ

Срби на северу Косова после изненадне акције албанских специјалних снага РОСУ и заузимања дела ходроцентрале Газиводе преплашени су од могућег исхода оваковог потеза Приштине. Нарочито што није искључено да су приштинске снаге имале појачање из Албаније

Специјалци РОСУ заузели су нешто пре 11 сати вештачко језеро и хидроцентралу, а акцију је извело око 60 наоружаних специјалаца, а како незвнично сазнајемо, није искључено да су у акцији учествовали и специјалци из Албаније, са којима косовске снаге ових дана изводе вежбе у близини овог објекта.

Александар Стојановић аналитичар из Косовске Митровице напомиње да је одмах било суњиво да се нешто спрема чим су они избарали овај део за „вежбе“.„Не знам да ли су и албанске снаге учетвовале у овоме али је индикативно да су се вежбе изводиле баш овде где има највише Срба.