Прочитај ми чланак

ИНЦИДЕНТ УОЧИ КОМЕМОРАЦИЈЕ: Анархисти покушали да упадну на Зејтинлик и …

0

Централни комеморативни скуп поводом великог јубилеја 100 година од пробоја Солунског фронта почео је данас у Солуну, на српском војницком гробљу Зејтинлик, у присуству више од хиљаду грађана

Централни комеморативни скуп поводом великог јубилеја 100 година од пробоја Солунског фронта почео је данас у Солуну, на српском војницком гробљу Зејтинлик, у присуству више од хиљаду грађана и званицника из Србије, Француске и Велике Британије.

Фото: Depositphotos

Обележавању 100-годишњице једног од најславнијих тренутака српске историје, који се у свету памти као симбол велике храбрости и пожртвованости српског народа, присуствују изасланик председника Србије Никола Селаковић, министар одбране Александар Вулин и представница Владе Француске Женевијев Даријесек, која је државни секретар министарства одбране.

Скупу присуствује и амбасадор Душан Спасојевић и конзул Синиша Павић.

Грађане који су рано јутрос почели да пристижу из Грчке и из свих делова Србије, као и из Републике Српске, на капији је дочекивао чувар Ђорђе Михаиловић (91).

Пробој Солунског фронта почео у зору 14. септембра 1918. године, и резултат те операције били су капитулација Бугарске, Аустро-Угарске и Немачке, ослобођење Србије, прелазак српске војске у прекодринске крајеве и стварање Краљевине Срба Хрвата и Словенаца, заједничке државе јужних Словена, која је проглашена у Београду 1. децембра 1918.

АНАРХИСТИ ПОКУШАЛИ ДА УЂУ НА ЗЕЈТИНЛИК 

Група грчких анархиста ноћас је покушала да уђе на српско војничко гробље на Зејтинлику где се данас одржава централни комеморативни скуп поводом великог јубилеја, 100-годишњице пробоја солунског фронта.

Испред улаза, са леве и десне стране црвеним спрејом исписали су на грчком: „Не ратујемо за дрзаву и бога“ и „Не треба ратовати за било кога“.

Анархисти су спречени да уђу у гробље, али не и да разбацају летке и ижврљају простор око капије, рекао је чувар гробља Предраг Недељковић, наследник чика Ђорђа Михаиловића.

Недељковић је рекао за Тањуг да је о инциденту обавештен Конзулат Србије у Солуну који ће предузети потребне кораке.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!